Díszítés

2023.04.07. 17:15

Halason is tojásba borultak a fák húsvét alkalmából – galériával

A hagyományos húsvéti dekorációk között az egyik legnagyobb kedvenc a tojásfa, egyre több településen díszítik tojásokkal a köztéri fákat is. Kiskunhalason a Városgazda Zrt. tojásfa szépségversenyt is hirdetett, a város több részén díszelegnek a tojásokkal dekorált fák és az ünnepekre ismét húsvéti dekorációval díszítették fel a városházával szemben az ivókutat.

Pozsgai Ákos

A tojásfa szépségversenyre magánszemélyek, baráti társaságok, családok, munkahelyi közösségek és egyesületek is jelentkezhettek

Fotó: Pozsgai Ákos

A tojásfa szépségversenyre magánszemélyek, baráti társaságok, családok, munkahelyi közösségek és egyesületek is jelentkezhettek. A Kenguru Torna – Boksz Klub tagjai a református imaház előtt díszítettek fel húsvéti tojásokkal egy virágba borult fát, míg a Halas Táncegyüttes népviseletbe öltözött táncosai a piac előtti téren dekoráltak kézműves tojásokkal egy másik fát.

A Pásztortűz Egyesület egy régi hagyományt felelevenítve díszíti évek óta húsvéti dekorációval a városháza előtti ivókutat. 

– A kutak tisztelete a pogány szokásvilágban is megvolt, később a kereszténység is különleges jelentőséget tulajdonított neki, a szent kutak tisztelete összeforrt a népi Mária kultusszal – mondta el Végső István történész. 

A húsvéti díszben pompázó városban az ünnepi hétvégén számos színes programmal is várják az érdeklődőket. A Végh kúriába a Motolla Hagyományőrző Egyesület húsvéti játszóházzal és kézműves foglalkozással várja a gyermekes családokat.

Ünneplőbe öltöztették a Csetényi Élményparkot is a Halasi Városmenedzser Kft. munkatársai, ahova húsvét vasárnap délelőtt 10 órától várják családi programokra az érdeklődőket. Lesz tojáskeresés is, több száz tojást rejtettek el a szervezők a park területén és a szerelmespárokat is várják a feldíszített Szerelmesek padjához, ahol fotózásra is lehetőség lesz.

Húsvét hétfőn 13 órától hagyományos húsvéti locsolkodásra várja a halasiakat a Pásztortűz Egyesület a városháza előtti feldíszített ivókúthoz, ahol a Vadvirág és a Barkóca tánccsoport tagjai adnak ízelítőt a húsvéti hagyományokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában