Petőfi Szülőház

2023.04.12. 20:30

Budai Tibor grafikusművész kiállítása nyílt meg Kiskőrösön – galériával

Nívós tárlat nyílt kedd este a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlék Múzeum Galériájában. Ennek alkalmából közel egy órára abbahagyták a kiskőrösiek azt a versmaratont, amelyet a magyar költészet napja alkalmából kedd reggel kezdtek el a helyi polgárok a galériában.

Barta Zsolt

A tárlaton Budai Tibor felesége és unokái közreműködésével a művész több alkotását is kisorsolták

Fotó: Barta Zsolt

A kiállításon Budai Tibor ismert grafikusművész és könyvillusztrátor állította ki különleges képeit. A megnyitón dr. Filus Erika múzeumigazgató köszöntötte a résztvevőket, majd a városvezetés nevében Filus Tibor képviselő, a kulturális bizottság elnöke is méltatta a művészt. A tárlatot Kispálné dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnöke nyitotta meg. 

Mint mondta, évtizedes kapcsolat fűzi a művészhez, akinek a művészetét csodálja és rögtön az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a 70 év 70 kép kiállítást. Hangsúlyozta, hogy aki végig nézi a képeket az aprólékosan kidolgozott részletek fogják meg mindenekelőtt. Harmónia, béke sugárzik a képekből és az illusztrációkból. A grafikus imádja a természetet, amely élőlényei megjelennek az alkotásokban.

Hogy melyik lehet Budai Tibor kedvenc állata? Talán a róka, fogalmazott Kispálné dr. Lucza Ilona. Mit is tudunk a rókáról? Kártékony és ravasz, de nem ezek a tulajdonságokat sugározzák a képek, hanem a rajzokból a cinkosság érződik. A természethez történő viszonyulását mutatják be a képek, mondta a kiskőrösi múzeum korábbi igazgatója. Budai Tibor is köszöntötte a közönséget, és megosztotta a hallgatósággal, hogy ő olyan fővárosi környéken élt sokáig, ahol naponta egy órán keresztül sütött be a nap. Számára a természet a szabadság szinonimájával azonos. Megemlítette a közelmúltban elhunyt Schmidt Egont, a hazai tudományos ismeretterjesztés nagy alakját, akivel 42 évig dolgozott együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában