Ferenc pápa

2023.04.30. 21:00

Bese Gergő dunavecsei plébános: nem kiürült templomokkal találkozott a Szentatya – galériával, videóval

A mindennapi plébániai feladatok mellöl kiszakadva csöppent bele abba az óriási kavalkádba, szinte fesztiválhangulatú rendezvénysorozatba, ami Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatását kísérte – erről beszélt a Kossuth téri szentmise helyszínén, a Parlamentben kialakított sajtóközpontban Bese Gergő, Dunavecse plébánosa az ETWN Katolikus Televíziónak.

Pozsgai Ákos

A Szentatya beszédéből a papságnak a magaviseletükről, a kolegalitásról és a hívekhez való lehajló szeretetről mondott beszédét idézte fel

Fotó: Pozsgai Ákos

Bese Gergő dunavecsei, szalkszentmártoni és tassi fiatalokkal együtt részt vett a Papp László Arénában a Szentatyával való találkozón is. Ferenc pápa érkezésétől egészen a búcsúzásáig igyekzett nyomon követni a budapesti tartózkodását és a hozzá kötődő eseményeket.

– Nagyon vártuk és nagyon készültünk rá, és úgy gondolom, hogy a szervezettség és az óriási tömeg is azt mutatja, hogy Magyarországon nem kiürült templomokkal, nem lelketlen társadalommal találkozott a Szentatya, hanem egy igenis élő egyházzal, egy olyan egyházzal, ami most erőt gyűjt ahhoz, hogy a 21. század kihívásaira jó és krisztusi választ tudjon adni – nyilatkozta a pápalátogatás kapcsán az ETWN Katolikus Televíziónak a dunavecsei plébános.

Ott volt a Sándorpalotánál Ferenc pápa állami köszöntésén és a Szent István Bazilikában is, ahol a paptársakkal, szerzetes testvérekkel várták a Szentatyát, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegyét képviselve. Egy ötöd rózsafűzért is imádkozhatott, benne foglalva a fiatalokat, az otthon lévőket, a betegeket, hazánkat és a békét.

A Szentatya beszédéből a papságnak a magaviseletükről, a kollegalitásról és a hívekhez való lehajló szeretetről mondott beszédét idézte fel. Kiemelte Brenner József szombathelyi egyházmegyés pap Szent István Bazilikában tett tanúságtételét, amit megfogalmazása szerint „kevesen tudtak úgy végighallgatni, hogy ne legyen könnyes a szemük.”

– Egy 88 éves pap szavai, a boldoggá avatott testvéréről, Boldog Brenner Jánosról mindanyiunkat a mennyországba emelt.

– fogalmazott Bese Gergő, aki kitért a Pap László Arénában a Szentatya és a fiatalok találkozására is.

– Az ott látott 11 ezer fiatal megörvendeztette a szívemet, hogy van még remény, és hogy a jövő itt van közöttünk, csak észre kell venni a jelent és a jövőt – mondta.

Ferenc pápa fiatalokhoz szóló beszédéből azt emelte ki Bese Gergő atya, hogy „nem a virtuális világnak kell élniük, hanem abból kilépve kell normális és hiteles életet élni, s emellé viszont szükség van azokra a hiteles tanúkra, akik akár mi, felnőttek és idősebben is lehetünk – idézte a Szentatya beszédét.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon Youtube-csatornáján is.

Ferenc pápa magyarul is szólt a Kossuth téri szentmisén

Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ – így fogalmazott Ferenc pápa a Kossuth Lajos téren a vasárnap délelőtti szentmisén. A katolikus egyházfő úgy fogalmazott: hálás vagyok nektek ezekért a napokért és a szívemben hordozlak benneteket. Beszéde végén a pápa magyarul is szólt, és azt mondta: Isten, áldd meg a magyart! A szentmisén a több tízezer hívő mellett közéleti szereplők, civil szervezetek és a testvéregyházak képviselői részt vettek.

A szentatya úgy fogalmazott: szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett.

–Kérlek benneteket: nyissuk ki a kapukat! Próbáljunk mi is – szavakkal, gesztusokkal, hétköznapi tettekkel – olyanok lenni, mint Jézus – fogalmazott Ferenc pápa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában