Fórum

2023.04.25. 18:07

A választókerület aktualitásairól tanácskoztak a polgármesterek Tiszaalpáron – galériával

Bács-Kiskun vármegye egészségügyi helyzetéről, a kecskeméti, kiskunfélegyházi és kiskunhalasi kórház ellátásairól, az orvosi ügyeleti ellátás átalakításáról, a Magyar Államkincstár helyi önkormányzatokat érintő tevékenységéről, illetve a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat által kezelt jelenlegi és jövőbeli pályázatokról, egyéb aktuális választókerületi ügyekről volt szó a 4. számú választókerület polgármestereinek keddi tanácskozásán.

Vajda Piroska

A polgármesterek tanácskoztak

Fotó: Vajda Piroska

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője negyedévente hívja megbeszélésre a településvezetőket, hogy összegezzék és megoldást keressenek a választókerület önkormányzatainak aktuális problémáira. Mindig más-más helyszínen ülnek tárgyalóasztalhoz, így a polgármesterek megismerhetik a választókerülethez tartozó településeket is. Ezúttal Tiszaalpár adott otthont a megbeszélésnek. Dr. Vancsura István polgármester mutatta be a nagyközséget a megjelenteknek, akik a település büszkeségét, a tekerőlantot is megismerhették.

Lezsák Sándor bevezetőjében arról beszélt, hogy változó és zaklatott időkben élünk. Olyan időszakban kell helyt állni, amikor a szomszédos országban dúl a háború, migrációs- és energiaválság sújtja Európát, mindazonáltal pedig esztendők óta tart az uniós gyötrelem. Mint mondta, ilyen nehezített körülmények között kell a kormányzatnak megteremteni a fejlődéshez szükséges lehetőségeket.

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója elmondta, hogy az egészségügyet is sújtja az energiaválság, melynek okán sokszorosára emelkedtek a kórházak kiadásai. De nemcsak a megemelkedett költségek jelentenek problémát. Küzdenek az intézmények több évtizede elmaradt korszerűsítésével, valamint az ellátás racionalizálásával is.

Az orvosi ügyeleti ellátás átalakítása is a racionalizálás része, amivel kapcsolatban a településvezetők is megfogalmazták kérdéseiket. Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere is ezzel kapcsolatban kérte Lezsák Sándor segítségét. Mint mondta, a Kiskunfélegyházi járásban jól működik az ügyeleti rendszer, amit az érintett helyi önkormányzatok támogatásával a Korond utcai Egészségközpontban működtetnek. Csányi József arra kérte Gondos Miklóst és Lezsák Sándort, hogy a racionalizálás során Kiskunfélegyháza és a környező települések lakosságának ellátása legalább a mai színvonalon maradjon meg.

Lezsák Sándor azzal a kéréssel fordult a településvezetőkhöz, hogy mérjék fel hány autista gyermek él a településeiken, és milyen ellátásban részesülnek.

 Mivel egyre több az autizmussal élő gyermek, és ezen gyermekek sajátos nevelési igénye több energiát igényel, ezért szeretné tudni, hogy a választókerület településein milyen igény lenne a szolgáltatás fejlesztésére – mondta el a honatya.

A fórumon elhangzott az is, komoly problémát jelent a kistelepüléseken, hogy a Takarékbank megszűnésével nincs lehetőség helyben a pénzügyek intézésére, az online megoldásokkal pedig az idősebb korosztály nehezen vagy egyáltalán nem boldogul. Ugyan a nagyobb méretű településeken legalább a bankautomaták megmaradtak, viszont a kisebb településeken ez még nem megoldott. A helyi kisposták üzemeltetésének átalakítása ugyancsak új kihívásokat jelent a falvakban élőknek – sorolták a polgármesterek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában