Dupla ünnep

2023.04.13. 16:00

A Petőfi-szobor átadása után felavatták a megújult ágasegyházi hivatalt is – galériával

Dupla ünnepet tartottak csütörtökön Ágasegyházán. Felavatták Lezsák Sándornak, az országgyűlés alelnökének ajándékát, a Petőfi Sándor-mellszobrot, valamint átadták a felújított polgármesteri hivatalt.

Sebestyén Hajnalka

A nemzeti színű szalagot Füredi János, Lezsák Sándor és Mák Kornél együtt vágta át

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A polgármesteri hivatal előtt megtartott ünnepségen először ifj. Füredi János alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, köztük Lezsák Sándort, az országgyűlés alelnökét, a térség országgyűlési képviselőjét, Lenkei Róbert kabinetfőnököt, valamint dr. Mák Kornélt, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnökét. 

Füredi János polgármester beszédében megidézte Petőfi életét, kiemelve, hogy talán nem sokan tudják, de az ágasegyházi temetőben nyugszik Petrovics István testvérének, Petrovics Antalnak harmadik és negyedik leszármazottja, Puhalak Terézia és Vitéz Kasza Mihály tanító. Hozzátette: a sírfeliraton Petőfi Sándor kép is látható, így Ágasegyháza szerepel azon települések között, akik közvetlenül kötődnek Petőfi Sándorhoz, a kiváló magyar költőhöz.

Beszéde végén köszönetét fejezte ki Lezsák Sándornak a településnek adományozott Petőfi Sándor-mellszoborért, melyet Lantos Györgyi szobrászművész készített el. Az alkotást a felújított polgármesteri hivatal előtt helyezték el. Hangsúlyozta: ápolni fogják, és vigyáznak rá, hiszen ilyen nagyszerű ajándékban a településük még nem részesült.

A szobrot együtt leplezte le Füredi János, Lezsák Sándor és Mák Kornél, majd megáldotta Balázs Mihály görög-katolikus lelkész.

Lezsák Sándor beszédében Petőfi kimagasló tehetségét méltatta. Megjegyezte: zseni az, aki nem tanul, de tud. Petőfi viszont szuperzseni volt, hiszen még tanult is. A rövid, 26,5 éve alatt mintegy 850 alkotása született, a versek mellett regényt, novellát is írt. Számos művét több nyelvre is lefordították, különösen nagy tiszteletnek örvend a kínaiak körében. Ő maga is fordított, például Shakespeare-t. Fiatalon meghalt, de teljes életet élt. Petőfi méltatása után az országgyűlés alelnöke Ágasegyháza címerére hívta fel a figyelmet, melyen látható a védelmező Mihály arkangyal is. Ebben a furcsa, fenyegetett világban nagyon nagy szükség is van az oltalmára.

A műsorban közreműködött egy-egy verssel Varga Zétény hatodikos diák, Kállai Mihályné, a Nem Adom Fel! idős ellátást nyújtó és hagyományőrző egyesület tagja, az óvodások, valamint Beremendi-Schultz Henrik tárogatóművész.

Az ünnepség második részében Füredi János polgármester részletesen bemutatta a polgármesteri hivatal felújítási munkálatait.

Ágasegyháza önkormányzata a Magyar Falu Program pályázati keretén belül 2022-ben 26 millió forintot nyert a polgármesteri hivatal felújítására. A munkálatok a múlt évben kezdődtek el. Elsőként a tető és szerkezeti egységei kaptak új elemeket. A hivatal köré 140 centiméter széles járda épült. A homlokzat a javítások után új színezést kapott. A belső felújítások alatt is zavartalanul működött a hivatali munka, melyet nem volt mindig egyszerű összeegyeztetni, de szerencsére a lakosság és a dolgozók is türelmesek voltak, mindenki a megoldást kereste. A helyiségekben a neon és hagyományos izzókat LED-es fogyasztókra váltották, valamint a falban lévő vezetékeket lecserélték. A korszerűsítés keretében mozgáskorlátozott helyiséget alakítottak ki. A vizesblokkokban az összes víz- és csatornacsövet, illetve a régi acélradiátorokat is újakra cserélték. A vizesblokkokat újraburkolták, új szőnyeget tettek le az irodákba és kifestettek minden helyiséget.

A polgármester a megvalósult felújításért is köszönetét tolmácsolta Lezsák Sándornak és Lenkei Róbertnek, valamint Kicsiny Lászlónak a pályázat megírásáért, koordinálásáért.

– Nagy álmunk vált valóra a felújítással, hiszen ekkora összetett, mindenre kiterjedő korszerűsítés a hivatal épületén még nem történt az átadása óta eltelt sok évtized alatt.

A nemzeti színű szalagot Füredi János, Lezsák Sándor és Mák Kornél együtt vágta át, majd a vendégekkel együtt személyesen is körbenéztek a megújult épületben. Az ünnepséget svédasztalos állófogadás zárta.

Az ünnepségen adta át Lezsák Sándor az iskolai Petőfi-emlékév alkalmából rendezett vetélkedők, versenyek díjazottainak az ajándékokat. A Rajzversenyen Petőfi versillusztrációt készítették el a diákok. Az 1-2. osztályosoknál a következő eredmény született: 1. Benedek Sára Szófia, 2. Krasznai Lili, 3. Németh Lívia.

A Petőfi szavalóversenyen több korosztályban értékelték a tanulókat. A 3-4. osztályosoknál: 1. Sinka Viktor, 2. Schilling Vanessza és Iványi Marcell. Az 5-6. osztályosoknál: 1. Horváth Sándor Nimród, 2. Varga Zétény és Tompai Tamás. A 7-8. osztályosoknál: 1. Kulcsár Janka, 2. Patik Krisztián, 3. Dobrosi Dorina.

A Petőfi élete, munkássága versenyen az 5-8. osztályosok vehettek részt: 1. Szaszkó Indira, 2. Szatmári Csenge Éva, 3. Sponga Noémi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában