Kiskunhalas

2023.04.25. 14:15

A kunsági borok egyre sikeresebbek – galériával

Országosan és nemzetközi szinten is egyre jobb hírnévnek örvendenek a kunsági borvidék nedűi, főként a fiatalabb korosztály körében népszerűek a Kiskunhalas, Hajós és Soltvadkert környéki gyümölcsös borok, amelyek mostanra elfoglalták megérdemelt helyüket a borgasztronómia térképén – hangzott el a XXV. Kunsági Borvidéki Borversenyen, amelyet Kiskunhalason, a Csipke Hotelben rendezett meg a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Pozsgai Ákos

A borok színét, illatát, ízét pontozták

Fotó: Pozsgai Ákos

– Több mint 180 minta érkezett be a versenyre, ami kicsivel kevesebb a korábbi években megszokottnál, mindezt a tavalyi rendkívül aszályos időjárásnak köszönhető – emelte ki Szőke Sándor, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének és a Halasi Hegyközség elnöke. Az elmúlt évi termés, mind minőségben, mind pedig mennyiségben elmarad a korábbi évektől, azonban a rendkívül szélsőséges csapadékeloszlás ellenére is készültek magas minőségű borok. 

– A szakemberek azt gondolták, hogy sokkal nagyobb lesz az aszály miatt a terméskiesés, egyes hegyközségeknél nagy volt a különbség. Volt, ahol nagyon jó volt az átlagtermés, volt, ahol kevésbé. A Halasi Hegyközség területén mérsékelt volt az átlagtermés, itt nagyobb volt az aszály, mint máshol, a fiatalabb ültetvényekben keletkezett nagyobb aszálykár – összegezte a tapasztalatokat Szőke Sándor.

A borverseny bírálati szempontjairól elmondta, hogy anonim módon, a nemzetközi bírálati szempontrendszernek megfelelően zajlott, arany-, ezüst- és bronz minősítést kaptak a beküldött borok. Egy-egy fajtát öt-hat főből álló bírálóbizottság értékelt, külön-külön pontozták a borok színét, illatát, ízét, a beküldött borminták között volt fehér-, rozé- és vörösborok, valamint borpárlatok voltak.  

– Az elmúlt időszakban a kunsági borok megítélése főként a 45 év alatti korosztály körében óriásit változott, a piaci szerepük jelentősen javult, ez részben köszönhető az étkezési szokások megváltozásának, amelyhez szívesebben fogyasztanak gyümölcsös borokat – hangsúlyozta Frittmann János, a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának borszakmai ügyekért felelős alelnöke.

A Kunsági Borvidékről három féle bort lehet forgalmazni, a Kunsági, a Duna és a Duna-Tisza közi névvel, utóbbi kettőt forgalmazhatja a hajósi és a csongrádi bor is, a kunsági bor jelzőt viszont csak a kunságiak.

– A kunsági bort a nagy borászatok évtizedekkel ezelőtt elhagyták, mert olyan szinten le volt járatva, azóta azonban néhány helyi családi borászatnak köszönhetően, akik elkezdték forgalmazni, újra eladhatók lettek jó áron és bekerülhettek az élelmiszer kereskedelembe. Mostanra viszont már sztárbornak számítanak a borfogyasztók körében. Gyümölcsösek, üdék, a legjobban itt készíthetők el a kisborászatokban, amelyet a nagyobb borászatok ilyen minőségben nem tudják elkészíteni – húzta alá a soltvadkerti szakember, aki szerint a kunsági borok mára ismét visszakerültek a borgasztronómia térképére. Leginkább a 45 év alattiak fogyasztják, amelyhez hozzájárultak a megváltozott étkezési szokások is.

Szárnyalhatnak a homoki borok

– A kunsági borok minőségi javulását mutatja, hogy az utolsó két bor világversenyen a kunsági borok voltak a legsikeresebbek, emellett a hazai versenyeken is egyre jobb helyezéseket érnek el. Meggyőződésem, hogy azok a borok, amiket itt készítenek, szárnyalni fognak – fogalmazott Frittmann János, aki szerint számolni kell ugyanakkor azzal, hogy a mélységi homokon, ahol valamikor tradicionális szőlő termőterületek voltak, már nem lehet szőlőt termelni. Más kunsági területeken viszont szenzációs érlelt, gyümölcsös fehérborok készülhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában