Megemlékezés

2023.04.23. 09:57

A hetvenhat évvel ezelőtti kitelepítésekre emlékeztek Hajóson – galériával, videóval

A Felvidékről 1947-48-ban Hajósra és környékére áttelepített magyarok, leszármazottaik és barátaik közössége szombaton tartotta megemlékezését a kitelepítés 76. évfordulója alkalmából.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

Két esztendő alatt 23 ezer magyar család, csaknem százezer felvidéki magyar érkezett Magyarországra a csehszlovák-magyar lakosságcsere következtében. A sorstragédia során Hajósra 1135, Császártöltésre 844, Nemesnádudvarra 484 felvidéki magyar érkezett, akik szinte mindenüket hátrahagyva kényszerültek elhagyni szülőföldjüket és otthonaikat.

„A Felvidékről történt elűzésünkkel a haza egy darabja is elveszni látszik.” – olvashatók Szabó Árpád sorai a Felvidéki kitelepítés hajósi emlékművén, ahol idén is megtartotta megemlékezését a Hajósi-Császártöltési Felvidékiek Kulturális Egyesülete. A fájdalmas időkre Hirthné Umenhoffer Katalin és az egyesület elnöke, Balogh Gyárfás is emlékeztettek beszédük során.

Az összejövetelen – melyen közreműködött a Hagyományőrző Érsekhalmi Népdalkör – megemlékeztek az egyesület néhai alapító tagjáról, Harmath Lajosné nyugalmazott tanítónőről, aki 96 éves korában, idén hunyt el. A sokak által tisztelt Nellike néni a felvidéki Gútán (ma Kolárovo) született és férjét követve onnan települt át Hajósra 1947-ben, ahol nyugdíjazásáig oktatta, nevelte a hajósi, majd később az érsekhalmi kisdiákokat. Mint elhangzott: ő volt az, aki összegyűjtötte a felvidéki sorstársak történetét, ami könyv formájában is megjelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában