Fejlesztések

2023.03.08. 06:50

Szabadidős sportból versenysport lehet a kajakozás Kalocsán

Kalocsa neve országszerte ismert paprikájáról, népművészetéről, azonban széles e hazában egyelőre kevesen tudják, hogy a város vízi élete is folyamatosan felfelé ível, és ha az idei évre tervezett fejlesztések megvalósulnak, akkor Magyarország egyik legkomplexebb vízitúra kínálatát és szolgáltatását tudják kialakítani, olyan kínálat, eszközpark és szolgáltatás valósulhat meg, ami párját ritkítja az országban. Erről tájékoztatta hírportálunkat Bolvári Ferdinánd, a Kalocsai Gerillakertész Szabadidő, Vízisport és Környezetvédő Egyesület vezetője.

Zsigmond Enikő

Vízparti közösségi ház Kalocsán

Fotó: Zsigmond Enikő

A várost átszelő Vajas-csatorna partján áll egy modern vízparti közösségi ház, melyet gyakorlatilag a semmiből hozott létre az önkormányzat – tekint vissza a kezdetekre. Közösségi terek fejlesztése, új közösségi terek létrehozása címen még az előző önkormányzati ciklus alatt pályázott Kalocsa, melyből egy kulcsprojekt és több kisebb is megvalósult. A „kulcs” ennek a vízparti közösségi háznak létrehozása volt, melyet 2021 májusában adtak át.

Bolvári Ferdinánd, akkor még önkormányzati képviselőként és a kalocsai Gerillakertész mozgalom vezetőjeként volt az ötletgazda. A tizenkét éve működő szervezet, majd bejegyzett egyesület addigra már számos vízitúrát, vízparti programot, önkéntes közösségi munkát szervezett, gyakorlatilag „örökbe fogadták” a belvárosi csatornapart egy tekintélyes szakaszát, ahol saját eszközeikkel rendszeresen nyírták a füvet, takarítottak, vízi élethez szoktatták a fiatalokat, pályázatokból folyamatosan fejlesztve eszközállományukat. 

A mozgalomból egyesületté szerveződött csapat mára közel 20 milliós eszközállománnyal bír és nemcsak a terület karbantartásához, hanem az élénkülő vízi életre is felkészültek. 

Sárkányhajókat, kajakokat, hozzájuk kapcsolódó eszközöket, mentőmellényeket, lapátokat, kiegészítőket, sátrakat vásároltak pályázatok segítségével és egy nagyszabású, háromnapos sárkányhajós rendezvényt is lebonyolítottak. A hajókat azóta is nemcsak a versenyeken, hanem a hétköznapokban is időjárás függvényében szinte napi rendszerességgel használják, de rendelkezésre bocsátják baráti társaságoknak is, akik szeretnének egyet kirándulni a Vajason.

– Egy Damjanich utcai romos épület megvásárlása és elbontása után épült fel ez a modern, most D7 névre keresztelt közösségi ház, melyet a város civil szervezetei, egyéb közösségei használhatnak, s használnak is több mint százan, heti rendszerességgel. Az épület főbejárata az utca felől, hátsó frontja pedig közvetlenül a parton van, ahol könnyen vízre lehet tenni a hajókat abból a tárolóhangárból, ahol az egyesületünk eszközeit tároljuk. Ez nagyon jó kiindulópontja annak, hogy heti háromszor szakedző segítségével kajak-kenu edzéseket tudunk tartani, most már húsz főnyi kalocsai gyerekcsapatnak, bízunk benne, hogy hamarosan a versenysport is beindulhat. 

Eszközeink megvannak, nagyon komoly szakmai segítséget kapunk a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől, s most a támogatásukkal tavasszal újabb négy hajó is érkezik és egy többlépcsős fejlesztés indul 

– tért rá a konkrétumokra Bolvári Ferdinánd. 

– A szövetség szakmai igazgatója és a fejlesztési és vagyongazdálkodási igazgató megkeresett tavaly, hogy látják az erőfeszítéseket, az itt folyó munkát, és komoly támogatást ajánlottak, hogy tudjuk fejleszteni ezt a helyet. Négy ütemre bontottuk a terveket, melyből az első három indul hamarosan több mint 30 millió forint értékben. Első ütem a biztonságos vízre szállás megvalósítása, ponton elhelyezése, ehhez a part kialakítása medermélyítéssel, talajcsere vakondhálóval, füvesítés gyepráccsal megerősítve, hogy teherautókkal, vontákkal is be lehessen menni a csónakok szállításához. A hátsó bejárathoz vezető sétányt napelemes kandeláberekkel fogjuk megvilágítani. 

A második ütemben az energia, fűtés, világítás önellátást fogjuk megoldani napelemek segítségével, a harmadik ütemben pedig az udvarban és a féltető alatt egy zárható, kétfunkciós építményt alakítunk ki, mely kívülről egy lépcsőzetes pódium, fa ülőkékkel körülbelül harminc embernek – akár vízitúra utáni pihenőhelyként, akár civil szervezetek közösségi programjaihoz –, a belseje pedig egy nagy, zárható tárolóhely, az értékeknek, eszközöknek, gépeknek. 

Innen a pódiumról pedig egy korlátos lépcső kialakítása a közösségi ház emeletén lévő padlásszobához, mely tíz fő részére nyújt majd szálláslehetőséget. Itt még hiányzik a padlóburkolat, melynek pótlása szintén belefér a mostani pályázatba. Az előkészítés megkezdődött, a telepítendő ponton elemei már megérkeztek, az egyesület vezetője a jó gazda elégedettségével mutatja a közösségi munkával szépen rendbe tett partot, egy kis fás-ligetes teret, ahol korábban embermagasságig érő ősdzsungel volt. Fákat is ültettek már, a többit majd a partrendezés után – sorolta az egyesület vezetője.

Több mint százan sportolhatnak majd egyszerre

– Ha minden hajót, kenut, vízibiciklit vízre teszünk, akkor nyolcvan ember tud egy időben sportolni, ez a tavasszal érkező eszközökkel százhúsz főre fog emelkedni, érkeznek új sup-ok, tengeri túra kajakok is. Bízunk benne, hogy ezekkel a páratlan lehetőségekkel minél többen élni fognak a városból és környékéről, baráti társaságok, felnőttek, gyerekek, de a szövetség honlapján lévő applikáció segítségével akár távolabbról is kibérelhetik az eszközöket. Körvonalazódik egy újabb szegmens bekapcsolása ebbe a körbe. Az önkormányzatnak van egy nagyon szép, új vízitúra megállóhelye a meszesi Duna-parton, ennek üzemeltetését is szeretné átvenni egyesületünk. Ennek a fejlesztéséhez is bírjuk a Magyar Kajak-Kenu Szövetség előzetes szakmai és anyagi támogatási ígéretét, ezzel egy olyan komplex vízitúra-vizisport szolgáltatás valósulna meg Kalocsán, mellyel kevés város büszkélkedhet – nyilatkozta Bolvári Ferdinánd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában