Diáktalálkozó

2023.03.02. 19:45

Petőfi Sándor egy bátor és sokszínű tehetség a mai fiatalok szemében – galériával

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév tiszteletére rendeztek diáktalálkozót csütörtökön Kiskunfélegyházán a Bács-Kiskun vármegyei középiskolások részére. A Kiskun Múzeum által szervezett esemény nagy érdeklődés mellett zajlott, hiszen zsúfolásig telt a városháza díszterme diákokkal, akik színvonalas előadásaikban fogalmazták meg, mit is jelent számukra Petőfi Sándor költészetének és történelmi szerepének értéke.

Vajda Piroska

Diáktalálkozóra hívta a középiskolásokat a Kiskun Múzeum

Fotó: Vajda Piroska

Papp Vivien kiskunfélegyházi diákpolgármester köszöntőjében elmondta, a világhírű költő verseinek mondanivalója napjainkban is aktuális az ifjúság számára. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy mai felgyorsult, modernizált világunkban a lánglelkű költő neve a fiatalok körében háttérbe került, hiszen a monoton megemlékezések – vagyis az ülj le és hallgasd végig csendben ugyanazt minden évben – nem vonzza a diákokat. Majd arról beszélt, hogy most is szükség van olyan vezéregyéniségekre, mint amilyen Petőfi volt. Arra bíztatta diáktársait, hogy ne féljenek álmodni és legyenek, olyan bátrak, mint Petőfi Sándor volt. 

A diáktalálkozó előadói szerint Petőfi élete több üzenetet is hordoz a mai fiatalok számára. Ilyen például, hogy merjenek sokszínűek lenni, bátran bontakoztassák ki az egyéniségüket és a tehetségüket az élet akár több területén is. A középiskolások azt is megfogalmazták, hogy Petőfi munkásságának népszerűsítéséhez érdemes olyan szokatlan eszközökhöz nyúlni, amelyek egyszerű módon szólítják meg a jövő generációját. Így például mémek, bögrék, pólók ételek is italok által. Véleményük szerint ezek nem méltatlanok, hanem a fejlődést szolgálják.   

A találkozón az is elhangzott, hogy ha ma élne Petőfi Sándor, akkor biztosan egy slammer, vagyis slam poetry műfajban alkotó modern költő lenne, aki meglepő és modern témákkal foglalkozna, az emberekhez az utca nyelvén szólna rap‑szerűen, csattanókkal és szókimondással.

A diáktalálkozó résztvevői: Móra Ferenc Gimnázium, Constantinum Katolikus Gimnázium, Kossuth Lajos Szakképző Iskola, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kalocsai Dózsa György Technikum, a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum, a kecskeméti Kandó Kálmán Technikum, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, és a Kiskunfélegyházi Diákönkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában