KSH

2023.03.04. 06:50

Nőtt az autók életkora Bács-Kiskunban – infografikával

Emelkedett Bács-Kiskunban az autók életkora, ám fontos, hogy a járművet megfelelő időközönként elvigyük olaj-, gyertya- vagy egyéb szűrők cseréjére is.

Barta Zsolt

Tasi László autószerelő mester egy Opel autó motorját vizsgálja

Fotó: Barta Zsolt

A minap közöltünk egy cikket arról, hogy zsugorodik az új autók piaca. Drágák a járművek, a magas kamatok miatt pedig kevesen vásárolnak hitelre. A használt autók ára ezzel párhuzamosan megemelkedett. Magyarországon legfeljebb 30-40 ezer család képes arra, hogy a régi kedvencét újra cserélje. A tavalyi közel 111 ezer értékesített új autó közel kétharmada céges volt.

Az autók életkora emelkedik. Míg Bács-Kiskunban 2013-ban 14,3 év volt a járművek átlagéletkora, addig 2021-ben ez 16,6 évre kúszott fel.

Tasi László autószerelő mester, a megyei iparkamara mestervizsga bizottsági elnöke azt mondja, hogyha évente elviszi az idős járművét a tulajdonos átvizsgálásra, akkor a szakemberek kiszűrik a problémákat. Ezek több dologtól is függnek: így például attól, hogyan hajtotta, gondozta a tulajdonos a járművet korábban. Elvitte-e az előírt időben például olaj-, gyertya- vagy egyéb szűrők cseréjére. Tapasztalata szerint egy bizonyos kor felett megnő az alkatrészek cseréjének a mennyisége. Motorikusan viszonylag egyszerűbb karbantartani a járműveket és megoldani a javításokat. Ami azonban nagyobb kihívás, az nem más, mint a rozsdásodás. Ha a korrodálódás felgyorsul, akkor sokszor főelemeket kell cserélni. A probléma az, hogy egyre kevesebb a karosszérialakatos szakember, aki ezeket a munkákat elvállalja – mondta Tassi László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában