Kiskunfélegyháza

2023.03.24. 16:10

Megnyitotta kapuit a munkahelyi bölcsőde a Kossuth szakképző iskolában – galériával

Az ország 41 szakképzési centruma közül elsőként és egyedüliként a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikumban alakítottak ki munkahelyi bölcsődét, melynek ünnepélyes átadását pénteken tartották. Az új létesítményt Geszler Péter, a Sarlós Boldogasszony-templom plébánosa áldotta és szentelte meg.

Vajda Piroska

Az új létesítményt Geszler Péter, a Sarlós Boldogasszony-templom plébánosa áldotta és szentelte meg

Fotó: Vajda Piroska

A kollégiumban kialakított új minibölcsőde a félegyházi szakképző iskola családbarát jellegét erősíti. A kormány családpolitikájával egyetértve intézményünkben szeretnénk olyan feltételeket teremteni, amelyekkel támogatni tudjuk a gyermeket vállaló családok mindennapjait – fogalmazott a pénteki átadási ünnepségen Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója. Elmondta, a munkahelyi bölcsődék kialakítását célzó pályázaton a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum öt intézménye közül egyedül a Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium vett részt és nyert támogatást. 

Megtudtuk, a beruházásra még 2021-ben nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán 24 millió forint támogatást a Kossuth Szakképző Iskola. Ebből valósították meg a kollégiumon belül az átalakítást, illetve ebből a pénzből finanszírozták a bútorok, játékok és egyéb felszerelések beszerzését is. 

– A bölcsőde nyolc gyermek befogadására alkalmas. 

Elsősorban az iskola, annak tagintézményei, illetve a gyakorlati képzést biztosító partnerek dolgozóinak gyermekeit fogadják az új létesítménybe. Amennyiben marad hely, akkor felvesznek olyan gyermekeket is, akiket nem tudnak fogadni az önkormányzati bölcsődék – tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Péterné, igazgatónő. 

Megtudtuk, a munkahelyi bölcsőde új lehetőség a kisgyermekes munkavállalók megnyeréséhez és megtartásához, mert segíti a szülőket feladataik hatékonyabb elvégzésében, hozzájárul ahhoz, hogy a gyermeket nevelő munkavállalók tartósan elkötelezett tagjai legyenek a munkahelyi közösségnek. Ugyanakkor dolgozik olyan nyugdíjas pedagógus is az iskolában, aki az unokáját íratta be a bölcsődébe – részletezte Szabó Péterné. 

Azt is hozzátette, olyan diák is érdeklődik a bölcsőde iránt, aki terhessége okán szakította meg az intézményben tanulmányait, és mivel gyermeke már bölcsődés korú, folytatná az iskolát. 

Amíg az anyuka tanul, addig a bölcsődében vigyáznak a kicsire a szakképzett gondozók. Az új bölcsőde két embernek biztosít munkát, mindazonáltal jó lehetőség arra is, hogy az intézményben tanuló kisgyermek-gondozók szakmai gyakorlatot szerezzenek.  

− A munkahelyi bölcsőde 2 éves kortól 3 éves korig fogadja a gyermekeket, ettől bizonyos esetekben azonban el lehet térni. A szolgáltatás hatósági engedélyhez kötött és rendszeres ellenőrzés alatt áll, jogszabályban rögzített feltételek teljesítése esetén költségvetési támogatást (normatíva) vehet igénybe a fenntartó. Szigorú, részletesen kidolgozott módszertani szempontok alapján működhet, de a kereteken belül lehetőség van a munkavállalók, munkahelyek igényeire reagáló, sokszínű bölcsődei szolgáltatás kialakítására – tudtuk meg az igazgatónőtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában