Kecskemét

2023.03.12. 11:22

Március végén adják át a Hunyadivárosi Közösségi Házat – galériával

A Hunyadivárosban ünnepi megnyitóval, kiállítással és szeretetvendégséggel készülnek a szervezők a jó eséllyel március végére tervezett új épület átadójára.

Lizik-Varga Katalin

Szilágyi Róbert Sándor az Akikért a déli harang szól a Hunyadivárosban Egyesület elnöke és Pászti András hunyadivárosi képviselő

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Pászti András, hunyadivárosi képviselő elmondta, hogy az elmúlt héten a civil lakosság részvételével zajlott egyeztetésen, melyen közel 50 fő vett részt, rengeteg ötlet született a Hunyadivárosi Közösségi Ház jövőbeni programjait illetően. Ezek megvalósítását örömmel segíti.

Azok a csoportok, amelyek már a felújítás előtt is működtek – mint például a 200 fős Nyugdíjas Klub – továbbra is helyet kapnak itt csakúgy, mint az új klubok, vagy szerveződő társaságok.

Szilágyi Róbert Sándor a fenntartó, vagyis az Akikért a déli harang szól a Hunyadivárosban Egyesület elnöke kifejtette, hogy a közeljövőben festő szakkört, beszélgetőkört indítanak az épületben és még zeneoktatásra is lesz lehetőség a házban. Hozzátette, hogy nyári gyerektáborok szervezését is tervezik a helyszínen. Továbbra is működni fog a Bóbita Kalandműhely, a Nótakör, és a Tánckör is – tette hozzá az elnök. Három felekezet is jelezte, hogy szívesen tartaná meg programjait az épületben a városrészben lakó hívek számára. A Közösségi Házban működni fog a református olvasókör, és a katolikusok Rózsafüzér-köre is – hangsúlyozta.

A március végére tervezett megnyitóig már csak az épület bebútorozását kell megoldaniuk.

Az átadó ünnepség egy részét a szomszédban található Mátyás Király Általános Iskolában tartják majd meg, ugyanis egyrészt több száz résztvevőre számítanak, másrészt pedig az iskolával szoros kapcsolat alakult ki, és marad is a jövőben. Pászti András, a városrész képviselője elmondta, hogy a Közösségi Házat az iskola tanulói is használni fogják, csakúgy, mint a városrész egész lakossága. A képviselő elmondta, hogy egy különleges kiállítással készülnek a megnyitóra. A Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) múltjáról és jövőjéről szóló kiállítás fontos színfoltja lesz az ünnepnek, hiszen nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a gyár közel 40 évig funkcionált a városrészben és több száz hunyadivárosinak adott munkát. A gyár helyére most lakóházakat építenek egy vállalkozó jóvoltából, ezért is aktuális a tárlat – tette hozzá a képviselő.

Pászti András arról is tájékoztatott, hogy szeretnének szoros együttműködést kialakítania a Kecskeméti Rajzfilmstúdióval is, melynek köszönhetően a Közösségi Házban többek között rajzfilm vetítéseket is szerveznének a gyerekeknek.

A képviselő azt is elmondta, hogy véleménye szerint a hunyadivárosban bezárt Posta hiányára egy PostaPont jelentheti a megoldást. Kifejtette, hogy a város vezetőségével egyeztetve három megoldáson gondolkodnak. Az egyik szerint a Közösségi Ház irodájában alakítanak ki egy PostaPontot, a másik megoldás, hogy egy a városrészben található kisbolt vállalja ezt magára. Vállalkozói megkeresésre született meg a harmadik verzió, miszerint a vállalkozó – ha eladják neki – megvásárolná a Posta épületét, és abban üzemeltetné saját vállalkozását és mellette a PostaPontot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában