Koszorúzás

2023.03.06. 19:50

Kiskunfélegyháza híres festőjére emlékeztek születésének 136. évfordulóján – galériával

Holló László Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművészre, a város díszpolgárára emlékeztek születésének 136. évfordulóján szülővárosában, Kiskunfélegyházán.

Vajda Piroska

Az esemény a Holló Galériában kezdődött, ahol a Holló László Képzővész Kör tagjai emlékeztek névadójukra

Fotó: Vajda Piroska

A hétfői emléknapon több helyszínen, így a művész egykori iskolájában, a Móra Ferenc Gimnáziumban, a Petőfi téri Holló-szobornál és a Korona utcai szülői háznál tartottak koszorúzást. Az esemény rendhagyó módon a Holló Galériában kezdődött, ahol a Holló László Képzővész Kör tagjai emlékeztek névadójukra. Szabó Ildikó művésztanár idézte fel a város híres szülöttének életét. Elmondta, hogy félegyházi tanulmányai után a budapesti Mintarajziskolában tanult, mestere volt Székely Bertalan és Szinyei Merse Pál. Később Hollósy Simon mester iskolájában folytatta tanulmányait Münchenben. De járt tanulmányúton Párizsban és Spanyolországban is. 1914-ben tért haza és telepedett le Debrecenben, nyaranta pedig Tiszadadán alkotott.

Szabó Ildikó megemlékezését követően két dokumentumfilmet is levetítettek, melyekben felesége, egykori barátai és művészettörténészek vallottak Holló László munkásságáról. Ezekből kiderült, hogy bár évtizedeken át Debrecenben élt és alkotott, szíve mindig visszavágyott Félegyházára. Képein is a félegyházi emberek arca az alföldi táj köszön vissza.

A Holló Galériában tartott megemlékezés zárásaként a vendégek megkóstolhatták azt a csemegedesszertet, amelyet a művész születésének 136. évfordulójára készítettek. A Holló Kockát Kovács János cukrászmester és társa, Molnár Tamás alkották meg. Olyan tradicionális desszertet készítettek, amely békeidők ízvilágát tükrözi sok cukor, sok csokoládé, mandula, aszalt szilva felhasználásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában