Borok és párlatok

2023.03.07. 13:13

A Zsanán mustrált pálinkák ízén is nyomot hagyott a tavalyi aszály

A megméretésnek nem a verseny a fő célja, de a minősítés által kölcsönösen tanulhatnak egymástól a résztvevők.

A mustrán indulók mindegyikének jutott oklevél

Fotó: Tapodi Kálmán

Második alkalommal szervezték meg a napokban a dél-alföldi bortermelők és gyümölcstermesztők baráti körének borversenyét. A mustrára 17 gazdálkodó, 27 tétellel nevezett. Pálinkákból 13 gazda, 21 mintát küldött a versenyre, amit felváltva rendeznek Kisszálláson és Zsanán. A verseny ötletgazdái Visnyei Miklós zsanai polgármester és Fenyvesi Tibor kisszállási szőlész-borász voltak, akik maguk is foglalkoznak pálinka, illetve borkészítéssel.

– A homokhátsági, egyszerű termelőknek biztosítunk lehetőséget ezzel a kis próbálkozással. Bárki elhozhatja ide a borát, pálinkáját, amit megkóstolnak és véleményeznek. Már ezzel is egyfajta szakmai fejlődést lehet elérni, amit az is bizonyít, hogy a mostani alkalomra már egységesebb volt a felhozatal és nagy szakmai hibák nincsenek az előállított italokban – mondta el Fenyvesi Tibor, aki 10 hektáron termel szőlőt. 

Mint a szervezők elmondták, a megméretésnek nem a verseny a fő célja, sokkal fontosabbnak tartják az emberi kapcsolatokat, a szakmai beszélgetéseket, mások munkájának tiszteletét, amiknek velejárója egymás italainak minősítése is. 

Az eredményhirdetésen elhangzott, hogy különösen a pálinkákon érződött, hogy aszályos volt a múlt év, a gyümölcsök nem tudtak kifejlődni ízben, zamatban. A kései érésű birs volt talán az egyetlen, ami megkapta azt a vízmennyiséget, ami aromákat is hozott.  

– Sajnos, már most is aszály van az országban, ami mind a gyümölcsök, mind a szőlő számára kedvezőtlen. A borok szintén közepes értéket hoztak, de a tavalyihoz képest van minőségi javulás, jól kezeltek a borok, rossz bort nem találtunk – mondta az értékelés során Fenyvesi Tibor.

A mustrán indulók mindegyikének jutott így oklevél, de néhány tételt kiemelten jónak ítéltek és nagy aranyéremmel díjazták. Ilyen oklevelet vehetett át Ván Lajos a Hárslevelű fehér boráért. Császár Csaba gyümölcsbora is megkapta ezt a minősítést, akárcsak Zólyomi Attila meggybora. A pálinkák közül Míg Gábor és Visnyei Miklós birs pálinkája, valamint a polgármester mák ágyas pálinkája érdemesült a legmagasabb elismerésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában