Jászszentlászló

2023.02.26. 08:00

Újra vizes élőhely lesz a szeméthegyek helyén – galériával

Vizes élőhellyé alakítják az egykori szeméttelep szomszédságában található hét hektáros földterületet, miután mentesítik az évek során felszaporodott szemétől. A Dongér-Kelőér Vize Egyesület, a WWF Magyarország és a helyi önkormányzat kezdeményezésére indult környezetvédelmi projekt része annak az évekkel ezelőtt indult vízmegtartó programnak, amely a Homokhátság elsivatagosodását hivatott megállítani.

Vajda Piroska

A diákok pénteken látogattak ki a helyszínre, ahol épp markolóval pakolták gyűjtőkonténerbe az évek során felhalmozódott szemetet

Fotó: Vajda Piroska

A település határában lévő egykori szeméttelepet néhány éve rekultiválták, ám a környezetében még most is rengeteg szemét található. A szomszédságában lévő hét hektáros földterület ma is hemzseg a hulladéktól, vannak, akik még napjainkban is odahordják a szemetüket. Ennek szeretne véget vetni Toldi Csaba, a Dongér-Kelőér Vize Egyesület elnöke, aki azt tűzte ki célul, hogy a területet megtisztítva újra vizes élőhellyé alakítja azt. 

Érdeklődésünkre elmondta, a területhez közel található a településről elvezetett esővízgyűjtő, amelyből majd a vizes élőhelyhez a szükséges vizet biztosítják. Hozzátette, jó esetben már két év múlva a náddal benőtt terület újra a madarak és egyéb vadállatok élőhelye lesz. Fontos célkitűzés az is, hogy a területen létrejövő vízfelület hozzájárul majd a Homokhátság elsivatagosodásának megállításához is. Nem titkolt cél az sem, hogy a létrejövő sekély vízfelület télen a gyerekeknek korcsolyázási lehetőséget biztosítson – sorolta terveiket Toldi Csaba.  

Azt is elmondta, mivel félő, hogy továbbra sem szűnik meg az illegális hulladéklerakás, ezért térfigyelő kamerákkal vigyázzák majd a megtisztított területet. 

Toldi Csaba invitálására Csáki Edit és harmadikos osztálya is részt vesz a környezetvédelmi projektben. Pénteken egy rendhagyó környezetóra keretében látogattak ki a helyszínre, ahol épp markolóval pakolták gyűjtőkonténerbe az évek során felhalmozódott hatalmas mennyiségű szemetet. Az egyesület elnöke szemléletformáló céllal vonta be a helyi általános iskolásokat a projektbe. Abban bízik, hogy ha a gyerekek látják a felelőtlenül eldobált, hatalmas mennyiségű szemetet, akkor ők biztosan nem fognak szemetelni, sőt a felnőtteknek sem engedik majd.  

Csáki Edit osztályfőnöktől megtudtuk, három éve az ökoszemlélet jegyében telnek az osztálya napjai. A jászszentlászlói Szent László Általános Iskola ugyanis három éve nyerte el az ökoiskola címet. Az elmúlt két tanévben számos tevékenységben, a tanulásban, a szabadidőben, a közös osztályprogramokon is igyekeznek környezettudatosságra, a természet tiszteletére, szeretetére, megóvására nevelni tanítványaikat. 

– Az idei tanévben a környezetvédelemmel kapcsolatos jeles napok nyújtotta lehetőségek mellett, a témahetek „zöldítése” is a célunk, és feladatunknak érezzük tanulóink érzékenyítését is. Hisszük, hogy együtt képesek leszünk változtatni – hangsúlyozta a tanítónő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában