Segítség

2023.02.15. 19:03

Életmentő eszközökre gyűjt a kiskőrösi mentő alapítvány

A hazai egészségügyi rendszerben egyre több szerep hárul a mentőknél dolgozó szakemberekre. A 2006-tól működő Kiskőrösi Mentő Alapítvány elnökét, Farkas Gyulát kérdeztük arról, milyen mértékben számíthatnak a polgárok támogatására?

Barta Zsolt

A kiskőrösi mentősök egy korábbi, rendvédelmisek által szervezett napra települtek ki. Balról Farkas Gyula a mentősök vezetője.

Fotó: Barta Zsolt

Mint elmondta, az elmúlt 17 év során a támogatóknak köszönhetően több mint 30 millió forintért vásárolt az alapítvány életmentő eszközöket és felszereléseket. A mentődolgozók sok rendezvényen és programon voltak jelen mentési bemutatókkal és Egészség Sziget nevű állapotfelmérésünkkel, továbbá életmentő beavatkozásokat is oktattak az érdeklődőknek – mondta Farkas Gyula.

Tavaly a személyi jövedelemadó egyszázalékának felajánlásából 9 millió 881 ezer 400 forint érkezett az alapítványi számlára, a kihelyezett gyűjtőedényekbe pedig évente közel 400 ezer forint adomány kerül. Egyéb pénzadomány keretében pedig közel 1,5 millió forint érkezett a számlájukra.

Azzal kapcsolatban, hogy mire költötték ezt az összeget, a kiskőrösi mentők vezetője elmondta, hogy például egy új OXYLOG 3000 Plus lélegeztetőgépet vásároltak. 

Emellett oktatódefibrillátort, traumababát és vénabiztosításhoz gyakorlófantomot is vettek. Egyszer használatos égési kötszereket, takarókat, lepedőket és készüléktartozékokat is beszereztek. Ezek ugyanis „fogyó eszközök.”

Mint megtudtuk, iskolákban, táborokban bemutatókat, állapotfelméréseket tartottak, munkahelyi és laikus elsősegélynyújtó oktatásokat szerveztek. Az új mentési eszközöket pedig a betegellátásban, a mentésben napi szinten használják.

Farkas Gyula, a Kiskőrösi Mentő Alapítvány elnöke a jövővel kapcsolatban hozzátette, hogy a felszereltséget örömmel bővítené például mobil ultrahangkészülékkel, EDAN betegfigyelő monitorral, és persze egyszer használatos eszközökkel. További elsősegélynyújtó oktatásokat és egészségügyi állapotfelméréseket is szerveznének a jövőben. Ezen felül új munkavédelmi cipőket vásárolnak a kiskőrösi mentődolgozóknak, valamint a kiskőrösi mentőállomás alsó szintjén a nyílászárók cseréjét is betervezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában