Baja

2023.01.20. 17:49

Szabálytalan ülésvezetést, antidemokratikus hatalomgyakorlást tárt fel a törvényességi ellenőrzés

Megérkezett a választ a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztályától a képviselő testület december 15-én tartott ülésén történtekkel kapcsolatban kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárás tárgyában, tájékoztatott közösségi oldalán Kámánné dr Bari Bernadett a Fidesz-KDNP frakció vezetője.

Márton Anna

Kámánné Dr. Bari Bernadett (a mikrofonnal) számolt be a döntés részleteiről

Fotó: Márton Anna

Történt ugyanis, ahogy arról korábban beszámoltunk, hogy a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja által benyújtott, költségcsökkentő javaslatokat tartalmazó előterjesztést Nyirati Klára polgármester annak ellenére vette le a napirendről, hogy az keresztülment a hivatal szakmai, törvényességi vizsgálatán, napirendre tűzték, a testület tagjai bizottsági ülésen meg is tárgyalták. 

A Fidesz-KDNP előterjesztése abból a többször hangoztatott álláspontból indult ki, hogy tarthatatlan, hogy amíg Baján három alpolgármesterre és tanácsadói pozíciókra havi szinten milliókat költ az önkormányzat, addig adóemelésekről, piaci díjtételek emeléséről stb. szóló döntéseket hozzon a városvezetés. 

A polgármester asszony álláspontuk szerint visszaélt ülésvezetői jogosítványával, az adott ülés napirendjét a képviselő testület sem fogadta el, így az ülés elnapolásra került. Ezt követően fordultak szakmai állásfoglalásért a törvényességi osztályhoz.

A törvényességi felügyeleti osztály szakmai véleménye szerint a testület SZMSZ-ére való hivatkozás az adott előterjesztés vonatkozásában nem volt megfelelő Nyirati Klára részéről, ezen túlmenően saját, korábbi előterjesztései tekintetében sem tartalmazták azokat az elemeket, amelyeket a képviselőcsoport előterjesztéséből hiányolt.

A hivatalos válaszban rögzítésre került, hogy a „képviselő-testület 2022. december 15-i ülésén a polgármester azon ülésvezetési gyakorlata, mely szerint a meghívóban javasolt 11. napirendi pontot, mint javaslatot ülésvezetői jogkörében egyszemélyi döntéssel levette a napirendről, nem biztosította a Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 2. § (2) bekezdésében foglalt, a helyi közügyek demokratikus intézésében megnyilvánuló közakarat alapelv érvényesülését.”
„Bízunk benne, hogy a jövőben Nyirati Klára megfogadja a törvényesség felügyeleti főosztály javaslatait, valamint figyelembe veszi azt a Kúria által is rögzített tényt, miszerint a „polgármester elnököl és vezeti a testületi üléseket, de nem dönt a képviselő-testület helyett” – hangsúlyozta Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz-KDNP frakció vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában