Nyirati Klára

2022.12.15. 17:17

Vizsgálatot kezdeményeznek a bajai polgármesterrel szemben

Sajtóközleményt adott ki a Fidesz–KDNP bajai képviselő-testülete december 15-i ülésével kapcsolatban. A képviselőcsoport álláspontja szerint Nyirati Klára visszaélt a polgármesteri jogosítványaival.

Márton Anna

A Fidesz–KDNP a bajai képviselő-testület szerint Nyirati Klára visszaélt a polgármesteri jogosítványaival

Fotó: Márton Anna/archív felvétel

„Mindezt tette egyrészt azért, hogy Búcsú Lajos és Lamperth Mónika megtarthassa a megbízási szerződését, másrészt pedig azért, hogy ne kelljen csökkenteni az alpolgármesterek számát. Javaslatunk célja az volt, hogy felesleges tanácsadók és alpolgármesterek helyett a bajai emberekre költsék a város pénzét” – írják közleményükben.

„Ami a mai ülésen történt, az a demokrácia lábbal tiprása! Képviselőcsoportunk 2022. november 9-én benyújtott költségcsökkentési javaslatáról szóló előterjesztését polgármester asszony ma, az ülés napirendjének ismertetésekor levette napirendről. Az előterjesztésünk költségcsökkentési javaslatokat tartalmazott: a tanácsadókra és az alpolgármesterekre költött források átcsoportosítása volt a tartalma. 

Polgármester asszonynak nem tetszett az előterjesztés, ezért levette a napirendről, noha szakmailag és törvényességi szempontból is rendben volt. Mivel komoly indoklás nélkül lekerült a frakciónk előterjesztése, ezért nem támogattuk a napirendet.

A testület emiatt 10–4 arányban nem fogadta el a napirendet, így a mai ülés elnapolásra került. Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz fordulunk és vizsgálatot kezdeményezünk!” – áll a frakció közleményében.

A képviselő-testületi napirend elfogadása előtt Nyirati Klára polgármester bejelentette, hogy levette a napirendről a Fidesz–KDNP azon előterjesztését, amelyben javaslatot tesznek az önkormányzati kiadások csökkentésére. Mint mondta: a szervezési-működési szabályzat előírja, hogy az előterjesztőnek ki kell kérnie a megnevezett személyek, jelen esetben Lamperth Mónika és Búcsú Lajos tanácsadók véleményét.

– A Fidesz–KDNP előterjesztése a szakmai törvényességek, észrevételek figyelembevételével készült, melyet az illetékes szervek egy héttel ezelőtt be is fogadtak – fogalmazott ügyrendi hozzászólásában Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Hozzátette: méltatlannak és a polgármesteri jogokkal történő visszaélésnek tartja a polgármester indokait, és a döntést meg fogják vizsgáltatni a kormányhivatallal.

– Ha lett volna szakmai kifogás, azt az elmúlt hetekben meg lehetett volna tenni. Miről kérdeztem volna meg Búcsú Lajost, aki akkor sem jött be a testület ülésre, amikor a saját munkájáról kellett volna számot adnia? Ez mindennek az alja! – zárta hozzászólását Bari Bernadett.

Szintén ügyrendi témában kért szót László Károly, a DK képviselője, aki a jegyző véleményére volt kíváncsi. Dr. Papp Zoltán jegyző leszögezte: nyelvtani értelmezés alapján megállja a helyét a polgármester értelmezése, joga van levételre javasolni az előterjesztést. Ugyanakkor a kiterjesztő értelmezés nagyban megnehezíti hasonló ügyek napirendre tűzését és vitáját, ezért akár el is lehetetlenítheti a testület munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában