Tiszteletadás

2023.01.01. 17:55

Petőfi Sándorra emlékeztek Kiskőrösön – galériával

A költő születésének évfordulóján méltó módon emlékeztek Petőfi Sándorra a kiskőrösiek. Háromnapos programsorozatot állítottak össze a szervezők.

Barta Zsolt

A helység kalapácsa, avagy kétszáz éve köztetek járok, című darabot adják elő a Szilveszter Társulat tagjai

Fotó: Barta Zsolt

Azt nem tudjuk, hogy karácsony után mely napon született Petőfi Sándor, azt azonban tudjuk, hogy 1823. január 1-jén keresztelték meg a város nagy szülöttjét a kiskőrösi evangélikus templomban. Az anyakönyvben mindmáig ott olvasható Alexander Petrovics, a Kiskőrösön élő Petrovics család legelső gyermekének a neve.

Petőfi Sándor – a világon vélhetően a legismertebb magyar költő – tiszteletére minden évben Petőfi Szilveszter címmel tartanak rendezvénysorozatot a kiskőrösiek. Az idei programot többnaposra tervezték, mivel tavaly kezdődött a Petőfi 200 című országos kulturális programsorozat, amelynek egyik központja a költő és forradalmár szülővárosa.

Az első nagy közönséget megmozgató rendezvényen több mint 800 ember tapsolt. Ennyien voltak ugyanis kíváncsiak december 30-án a művelődési házban A helység kalapácsa, avagy kétszáz éve köztetek járok című színdarabra, amelyet a helyi Szilveszter Társulat adott elő Supka Éva rendezésében. Az elbeszélő költeményt Petőfi Sándor 1844 októberében írta. A darabban a helyi Szivárvány Néptánc Együttes táncosai is felléptek, a zenét pedig a Kóborzengő Zenekar szolgáltatta. Délután kettőkor és este 6-kor is bemutatkozott a társulat a darabbal.

Másnap, az óév utolsó napján már délben folytatódott a rendezvénysorozat. A művelődési házba hívták meg azokat a családokat, akiknek a gyermekeik a költővel azonos napon látták meg a napvilágot. A tiszteletükre rendezett kis ünnepségen a legkisebbek névre szóló, Petőfi Sándor összes versét tartalmazó kötetet kaptak Domonyi László polgármestertől, az édesanyák virágcsokrokat, míg az apák kiskőrösi vörösbort vehettek át.

A polgármester elmondta, hogy 2002 óta ajándékozzák meg az újszülötteket Petőfi-kötettel. Tavaly 181 gyermek született január 1-jén.

Azok a családok, akik eljöttek, és akik nem tudtak, de igényelték, megkapták a kötetet. Ezúttal arra is lehetőség nyílt, hogy azok is megkapják a kötetet, akik 1973 – Kiskőrös várossá nyilvánításának éve – és 2002 között szintén január 1-jén születtek. A meghitt családias rendezvényen Tóth Péter Zoltán versvándor is közreműködött.

Délután a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériájában Az idő igaz, S eldönti, ami nem az címmel képzőművészeti kiállításmegnyitót és díjátadót szervezett az Országos Petőfi Sándor Társaság, melynek elnöke, Kispálné dr. Lucza Ilona köszöntötte az érdeklődőket. A Petőfi-tematikára a kortárs művészek 146 alkotást küldtek el a társaság felhívására Kiskőrösre. Ezek közül valamivel több, mint 80 anyagot mutattak be a tárlaton. Az alkotók többsége felajánlotta a városnak a nevezett alkotásokat. A kiállítást dr. Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író nyitotta meg, majd Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője adta át az akadémia első díját Mátrai István művésznek, aki a Jövendölés című alkotásáért kapta az elismerést.

A program a sportcsarnokban folytatódott, ahol egy színvonalas koncerttel búcsúztatták az óévet. A rendezvényen fellépett Miklósa Erika, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, Boldoczki Gábor Liszt Ferenc-díjas trombitaművész, a Barta Dóra Dance Company és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor karmester vezényletével.

Az este a szokásos reformkori vacsorával folytatódott, majd éjfélkor megemlékezéssel kezdődött az új év Petőfi Sándor szülőháza előtt. Ezt követően az evangélikus templomban Kecskeméti Pál igazgató-lelkész újévkezdő áldásban részesítette a megjelenteket, és az érdeklődők megtekintették a költő eredeti keresztelési anyakönyvi bejegyzését. Ma délelőtt a sportcsarnokban újévi koncerttel fejeződik be a háromnapos rendezvénysorozat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában