Kecskemét / Kerekegyháza

2023.01.14. 06:50

A kortársaikhoz képest lemaradott gyermekeknek segít Ivicz Erika mozgásterapeuta

Létezik egy magyar mozgásterápiás módszer, amely hosszú évek óta gyerekek ezreinek segít, ez a Tervezett SzenzoMotoros Tréning, röviden TSMT. Ivicz Erika fejlesztőpedagógus, mozgásterapeuta hat éve foglalkozik azzal, hogy segítsen a kortársaikhoz képest lemaradott emberpalántákon.

Gulyás Sándor

A tornának köszönhetően Hunor is sokat fejlődött az elmúlt másfél év alatt

Fotó: Gulyás Sándor

A megyeszékhelyen dolgozó, kerekegyházi kötődésű Ivicz Erika a Károli Gáspár Református Egyetemen végzett mint fejlesztő-differenciáló szakpedagógus. A megszerzett tudását korábban a helyi óvodában, a Kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskolában, jelenleg pedig Kecskeméten, a Református Általános Iskola első osztályos tanulói mozgásfejlesztő tornaóráin kamatoztatta és hasznosítja ma is.

– A baba megszületése után árgus szemekkel figyelik a szülők kicsinyük fejlődését, összehasonlítva őket a környezetünkben élő kortársaikkal. A mozgás- vagy a beszédfejlődésben tapasztalható lemaradásokat kisebb tragédiaként élik meg, és nem tudják, hogy mitévők legyenek. 

Nem kell megijedni, ha csemeténk a kortársaktól egy kicsit eltérő fejlődést mutat, hiszen rengeteg fejlesztési lehetőség létezik. Ennek egyike a magyar módszertan, a TSMT-torna, avagy népszerűbb nevén okosító torna, ami a gyermekek nagy- és finommozgásait fejleszti, és jó hatással van az idegrendszer érettségére is. 

A „tréning” három hónapos kortól akár 11 éves korig alkalmazható olyan gyermekeknél, akiknek a fejlődése a kortársakhoz képest valamilyen területen elmaradt, és ennek a hátterében az idegrendszer éretlensége áll – mondta el hírportálunk érdeklődésére Ivicz Erika mozgásterapeuta.

A fejlesztőpedagógus jó tíz évvel ezelőtt, saját gyermekén keresztül tapasztalta meg a TSMT-torna gyógyító erejét. Hat éve, a mozgásterápiás képzések elvégzése után kezdte el a szenzomotoros tréningeket alkalmazni.

– Számos szakma dolgozik együtt azon, hogy segítsünk azoknak a gyermekeknek, akiknek beilleszkedési, magatartási, figyelem vagy tanulási problémáik vannak. A sikeresen alkalmazható TSMT-torna a kortársaktól eltérő, megkésett mozgásfejlődés, beszédprobléma, egyensúly- és figyelemzavar, mozgáskoordinációs problémák, továbbá hiperaktivitás, tanulási, magatartási vagy beilleszkedési probléma, illetve sikeres iskolai beválást gátló tünetek esetében. A terápia megkezdését minden esetben állapotfelmérő vizsgálat előzi meg, ami alátámasztja a terápia szükségességét – hangsúlyozta Ivicz Erika.

A fejlesztőpedagógus eddigi tapasztalata azt mutatják, hogy a TSMT-terápia egyértelműen fejlesztő hatással van a gyermek képességeire, készségeire, egyebek között az érzékelésre, észlelésre, a koncentrációra, a síkbeli és térbeli tájékozódásra, figyelem-összpontosításra, a laterialitás, azaz a jobb vagy a baloldal dominanciájának beérése, a mozgásfejlődésre, a kommunikációra, a beszédfejlődésre, a ritmusérzékre, a szerialitásra és a memóriára is.

– Az elmúlt hat esztendő alatt számos gyermeken tudtam segíteni a játékos mozgásfejlesztő torna segítségével. 

A sikerességhez viszont a terapeuta mellett szükség van az együttműködő gyermekre és szülőre is. A gyakorlatokat ugyanis otthon, heti rendszerességgel el kell végezni. 

Az egyik általam egyéni terápiával követett gyermeket sikerült olyannyira felfejleszteni, hogy a speciális iskola helyett, a normál iskolában kezdhette meg tanulmányait. Az érdemjegyei alapján ma már a jó tanulók között tartják számon. A fejlesztésre nem csak a kortársaiktól elmaradott emberpalántáknak van szükségük. A tehetséges, ám túlmozgásos gyermekek is mozgásfejlesztésre szorulhatnak, mivel a rájuk zúduló információ és ingeráradat miatt képtelenek mindent feldolgozni. Az álmaim között szerepel a megfelelő szakterületen lévő segítők összefogása által egy terápiás központ létrehozása, ahol az aggódó figyelemből mosolygó tekintetek válhatnak – tette hozzá a szakember.

Hunor biciklizni is megtanult

– Hunornál csecsemő korában fedeztük fel, hogy az egyik válla lentebb van a másiknál. Erikát korábbról ismertem, így hozzá fordultam segítségért. A szenzomotoros tréninget másfél éve kezdtük a komoly egyensúlyzavarok miatt. Problémát jelentett az összerendezett futás, gyermekem nem tudott megtanulni rollerezni, biciklizni, önállóan hintázni. Otthon is folyamatosan végezzük az előírt gyakorlatokat, melynek köszönhetően ma már csak a kerékpározáson van némi csiszolni való – mondta el a kunszentmiklósi származású Fehér Éva, Hunor édesanyja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában