Nem értettek egyet

2022.12.29. 14:37

Parázs vita alakult ki a madárpark területének eladása miatt a kalocsai testületi ülésen

A jelenlegi bérlő mindössze egy-egy forinttal kínált többet a minimális árnál azokért az önkormányzati ingatlanokért, amelyek az egykori vízimadárpark területén találhatók. Az év utolsó képviselő-testületi ülésén tárgyalt értékesítés több városatyának sem tetszett, mondván: az ajánlattevő ugyanaz a személy, aki évek óta bérli a körülbelül tízhektáros területet és ebben a minőségében több nagy értékű felújítást is kicsikart a várostól. Ehhez képest az éppen csak értékbecslés fölé lépő ajánlat szerintük nem korrekt, így nem támogatják az ingatlan eladását.

Gábor János

Több képviselő erősen vitatta a nagy területű ingatlanok eladását

Fotó: Gábor János

A valamikor agároktatási célokat szolgáló, később állatkertként működtetett dunaszentbenedeki terület öt különböző helyrajzi számon szereplő ingatlanból áll – ebből most hármat kínált megvételre az önkormányzat, 2,9, 7,7, illetve 42 millió forintért. A november végi határidőig egy pályázat érkezett: az uszódi Greksa Zsolt, a terület jelenlegi bérlője nyújtotta be, csupán egy-egy forintot ráígérve az értékbecsüléskor meghatározott árakra. Mivel a minimális többlet hivatalosan már elegendő, az önkormányzat értékesítésre alkalmasnak találta az ajánlatot.

Az eladást több képviselő is ellenezte: Szabó Balázs például arra emlékeztette a grémiumot, hogy néhány éve a bérlő kérésére kellett tűzlépcsőt kialakítani az egyik épülethez, és csak erre 7,4 millió forintot költött a város. 

Dr. Filvig Géza polgármester megjegyezte, hogy ezzel csupán szakhatósági előírásoknak feleltették meg az épületet, ami tulajdonosi kötelezettség. A bérlőnek ezen felül is volt kérése a város felé, egy tetőbeázás kapcsán, ám erre már nem kívánt pénzt fordítani az önkormányzat, és a tulajdonosváltás után már nem is az ő gondjuk.

Dr. Bagó Zoltán az ingatlanok árát érezte túl alacsonynak, mert egy 2016-os vételi ajánlatban még 66 millió forint szerepelt, a mostani 52,6 helyett. Dr. Kiss Csaba jegyző emlékeztette, hogy a korábbi pályázat még mind az öt ingatlanról szólt, ám most csak hármat értékesítenek – ezért tűnhet kevésnek a felkínált pénz. Bagó ettől függetlenül is méltatlannak tartotta, hogy a vevő csak egy-egy forinttal akar többet adni az ingatlanokért, mint amennyit az értékbecslés megállapított. Szabó Balázs szintén az eladással szemben érvelve mutatott rá: az önkormányzat körülbelül egy közepes kertvárosi ház értékéért akarja eladni a hatalmas ingatlanokat, és egy ilyen ajánlatra szerinte sem kötelessége igent mondani a városnak. A volt vízimadárparkot a felmerült kétségek ellenére, négy nem szavazat és egy tartózkodás ellenében hét kormánypárti vokssal eladta a város. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában