Kecskemét

2022.12.12. 19:20

Nyolcvanadik születésnapján köszöntötték tagtársukat a Veterán Repülők

Nagy Endre veterán repülőt köszöntötték barátai és tagtársai hétfőn 80. születésnapja alkalmából.

Horváth Péter

Balról: Őrs Ágoston, Varsányi Mihály, Nagy Endre és felesége, illetve Bartus Mihály és Perger Mikós

Fotó: Horváth Péter

A Magyar Veterán Repülők Szövetsége Kecskeméti Tagszervezete nevében kecskeméti otthonában látogatták meg a vitorlázó- és hőlégballon repülőt. Őrs Ágoston, Bartus Mihály, Perger Miklós és Varsányi Mihály nyugállományú alezredesek a magyar katonai repülés érdekében és a Veterán Repülők céljai megvalósításában kifejtett eredményes tevékenysége elismerése jeléül díszoklevelet és egy aranyozott kis repülőgépet, egy MiG-21-es adtak át az ünnepeltnek, melynek szárnyaira gravírozott évszám utal a jubileumra. 

Nagy Endre 1958. május 10-én szállt fel először egy együléses, fából készült vitorlázó repülővel Nyárlőrincen, majd 1960-tól 1965-ig Kiskunfélegyházán repült. Civilben a Volánnál dolgozott, ahol 1980-ban lehetősége nyílt hőlégballont készítsenek, amit 1982-ben repültek be, és 1987-ig repülhetett vele. Hivatalosan 240 órát töltött a levegőben, de a hőlégballon esetében nem volt lehetősége egzakt nyilvántartást vezetni, ezért ennél minden bizonnyal jóval több órát repült. 

Nagy Endre nem csak magát örvendeztette meg a repülés gyönyörűségével, számos utasa volt a ballon kosarában, és mint fogalmazott, a legmarconább embernek is mosolyra húzódott a szája, amikor a magasba emelkedtek. 

Neves utastársa is akadt, Magyari Béla űrhajóst is elvitte egy repülésre Kiskunfélegyházán, a nemzeti bajnokságon, ami igen emlékezetesre sikerült: a magasfeszültségű vezeték elektromágneses tere magához vonzotta a hőlégballont annak fém alkatrészei miatt. Azonban hiába emelkedtek újra és újra a magasba, a szélcsendben nem tudtak eltávolodni a vezetékektől, és csak a szerencsének és a nagy tapasztalatnak volt köszönhető, hogy végül szerencsésen földet értek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában