Emlékév

2022.12.02. 06:55

Mellszobrot állítottak Petőfinek Fülöpjakabon – galériával

A szabadságharcos költő születésének 200. évfordulója alkalmából elindított választókerületi program keretében leplezték le Petőfi Sándor mellszobrát Fülöpjakab központi parkjában csütörtökön. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére az emlékévben a választókerület minden olyan településén avatnak Petőfi-szobrot, ahol még nincs emlékhelye a költőnek.

Vajda Piroska

Bodor Sándor polgármester (balra) és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő (jobbra) avatták fel a szobrot

Fotó: Vajda Piroska

A magyar országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-2023-as esztendőt Petőfi Emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb, leismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. Nagy megtiszteltetés és öröm számukra, hogy az emlékév keretében avathatjuk fel a költőóriás szobrát. Máté István és Lantos Györgyi alkotása az 1848-'49-es forradalom és szabadságharcra emlékező kopjafa mellé került. Az már csak ráadás, hogy a tér melletti főutca is Petőfiről kapta a nevét – fogalmazott köszöntőjében Bodor Sándor, Fülöpjakab polgármestere.  

Majd így folytatta: Petőfi Sándor köztünk él. Nem csak azért mert, nevét nagyon sok utca, tér, közintézmény, sőt rádióadó is őrzi, hanem azért, mert versei örökérvényűek. 

A tájleíró verseinek tartalmát szinte filmként látjuk magunk előtt, a hazafias költemények felforrósítják a vérünket, a szerelmes versek olvasásánál felgyorsul a szívverésük, elhomályosul a tekintetünk. De beszélhetünk a megzenésített verseiről is, melyek közül az egyik legismertebb a Nemzeti dal, melyhez a dallamot Tolcsvay László szerezte – sorolta a településvezető. 

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, hogy sok száz festmény, grafika, különféle technikával készült képzőművészeti alkotás idézi meg Petőfi arcát. De, hogy milyen volt az igazi arca, azt mindössze egyetlen fénykép őrzi. Ez egy dagerrotípia, amit Petőfi barátja Egressy Gábor színész készített 1844-45 körül. Petőfi nehezen állt kötélnek, többet nem is volt hajlandó fényképezőgép elé ülni, mert amikor meglátta a róla készült képet, meg akarta semmisíteni, annyira nem tetszett neki. Jobban szerette a festményt vagy a rajzot, mert azt utólag is lehetett alakítani – részletezte a honatya. 

Elmondta, az egyetlen hiteles Petőfi-ábrázolás sokáig kallódott, a lemez végül a Nemzeti Múzeumba került. Egészen 1953-ig nem is foglalkoztak vele. Petőfi születésének 150. évfordulójára készült az ország, amikor jelentkezett Escher Károly fotóművész, hogy rendbe hozza, restaurálja az ezüst oxidációja miatt megfeketedett dagerrotípiát – folytatta Lezsák Sándor. Hozzátette: azért becsüli Lantos Györgyi szobrászművészt és a közelmúltban elhunyt férjét, Máté Istvánt, mert megpróbálták a hiteles Petőfi arcot elkészíteni. Ez a Petőfi-szobor egy vonzerő lesz a településen, a márciusi ünnepek szervező helye lesz – hangsúlyozta. 

Lezsák Sándor arról is beszélt, hogy a 19. század végén nem volt olyan lakás, parasztporta, ahol biblia mellett ne lett volna egy Petőfi verseskötet. Ezek voltak az igazi olvasókönyvei a népnek. Petőfi abban alkotott nagyot, hogy a beszélt nyelvet szólaltatta meg a költészetében. Kivételes egyéniség, a Jóisten magyar kedvence volt. Adott neki tehetséget, sorsot, történelmet, tudást. Huszonhat és fél esztendőt élt mindössze, de fantasztikus életművet hagyott maga után. Petőfi ott él a magyar nép lelkében, de nagyon népszerű az egész világon. Petőfi életműve bőséges kincsestár és örülök annak, hogy ez az évforduló újra ráirányítja a figyelmet – zárta köszöntőjét Lezsák Sándor. 

Ezt követően dr. Juhos Imre plébános áldotta és szentelte meg Petőfi Sándor bronz mellszobrát. A szoboravató ünnepséget a fülöpjakabi Eötvös József Általános Iskola diákjainak műsora tette még emlékezetesebbé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában