Mosolygömb

2022.12.22. 13:30

Lakossági összefogással 76 rászoruló gyermeket ajándékoztak meg Kalocsán – galériával

Az önkormányzat az idei adventi időszakban is útjára indította az úgynevezett Mosolygömböt, ami egyfajta vándorurnaként több tucatnyi helyszínen tűnt fel, várva az emberek pénzadományát. Az összegyűlt százezrekből új játékokat és ajándékokat vásároltak, majd adtak át a város rászoruló gyermekeinek, szerdán a városháza dísztermében.

Gábor Jánosq

A Mosolygömbbe került adományokból tudták meglepni a gyerekeket

Fotó: Gábor János

A ceremóniára azokat a helyieket hívták meg, akiket a kalocsai oktatási intézmények, illetve családsegítők javasoltak az önkormányzatnak. A több száz szülőnek és gyermeknek saját karácsonyi dalokat adott elő a város díszpolgára, Papp Róbert és fia, majd megkezdődött az ajándékozás. A névre szóló csomagokat dr. Filvig Géza polgármester és kislánya, Adél adta át a megjelenteknek.

A gyűjtés és ajándékozás szervezését összefogó dr. Látó Anita aljegyző az ünnepségen mondott köszöntőjében emlékeztetett: az úgynevezett Mosolygömbbel a város számos pontján lehetett találkozni, köszönhetően a helyszíneket élő adásban kereső helyi rádiónak. 

Az urnát csaknem minden nap más-más munkahely, rendezvény, intézmény és vállalkozás fogadta be, jellemzően a legforgalmasabb időszakaikra, hogy minél több készpénzadományt szedjenek össze a rászoruló gyerekek ajándékaira.

– Az akcióban 21 különböző helyszín fogadta örökbe a Mosolygömböt és minden advent vasárnap a sétálóutcában gyűjtöttük az adományokat. Az angyalkák segítségével ezúttal 430 ezer forintot tudtunk összegyűjteni, amiből 76 kisgyermek arcára szeretnénk mosolyt csalni. Nagyon hálásak vagyunk, hogy ennyi helyi vállalkozás, egyesület, szervezet és sok jóakaratú ember viselte szívén a megmozdulásunkat – hangsúlyozta beszédében Látó Anita.

Az aljegyző elárulta: a háttérben sok cég és segítő kéz munkálkodott azon, hogy az adventi gyertyagyújtásokon osztogatott forralt bor, tea és zsíros kenyér meghozza az emberek adakozó kedvét.

 A gyűjtésben fontos szerepet vállalt a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány, a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje összevont intézmény, a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény, az önkormányzat Kulturális és Szociális Bizottsága, illetve a Polgármesteri Hivatal kollektívája.

Az ajándékozásra érkező Filvig Géza polgármester köszönetét fejezte ki a nagylelkű adományozásért nem csak a helyi vállalkozásoknak, akik egyengették a Mosolygömb útját, hanem mindazoknak, akik akár csak egy kis összeggel is, de hozzájárultak a rászoruló gyerekek karácsonyi meglepetéseihez. Méltatta Látó Anita szervező munkáját is, hiszen az aljegyző eleve sok hivatali feladata mellett foglalkozott a gyűjtéssel kapcsolatos teendőkkel, és tette ezt a legnagyobb lelkesedéssel, odaadással.

A városvezető elmondta: a többhetes gyűjtés során összegyűlt százezrek, illetve minden, az akciót támogató háttérmunka azt üzeni, hogy Kalocsa városában rengeteg jó ember él, amit szívmelengető üzenet az ünnepi időszak előtt. Azt javasolta, hogy karácsonykor, amikor mindenki elcsendesedik és leül egy kicsit, hogy a családjával töltse az időt, kerítsen alkalmat a közös szórakozásra - akár azokkal a játékokkal, amelyek az önkormányzat csomagjaiban lapulnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában