Tompa

2022.12.25. 12:56

Hozdik Zsolt: a mi emberré lett Istenünk azért jött el, hogy Immánuel legyen – galériával

A velünk élő Isten életünkben való mindennapi jelenlétéről elmélkedett homíliájában Hozdik Zsolt tompai plébános a Kapisztrán Szent János templomban tartott éjféli szentmisén.

Pozsgai Ákos

Hozdik Zsolt tompai plébános

Fotó:

A Megváltó elűzi a sötétség hatalmait, születése megújítja a világot, ezt jelképezve a templomban sötétben kezdődött éjfél előtt néhány perccel a szertartás, Hozdik Zsolt megáldotta a Betlehemi Születés-bazilikából érkezett örökmécsesről származó lángot, amelyet a főoltár előtt helyeztek el. Megáldotta a templomban felállított betlehemi jászolt is, majd a Dicsőség a magasságban Istennek... fölhangzásakor borult fénybe a templom és vette kezdetét az éjféli szentmise.

A plébános szentbeszédében arról az örömteli megnyugtató és bátorító üzenetről beszélt, mely szerint „a mi emberré lett Istenünk azért jött el, hogy Immánuel legyen, velünk élő Isten, nekünk békét, örömöt, életünknek értelmet hozzon, jelenléte emberlétünk legfőbb öröme és bizonyossága legyen.”

– Ma az üzenet lényege, hogy az Isten teljes mértékben azonosul velünk. „Ő most itt van.” – mondta homíliájában Hozdik Zsolt. Hozzátette: van, hogy a hitét nem veszti el az ember, de Isten vigasztalását, a közelségét nem éli.

A vallásokban az látható, hogy sokan úgy tekintenek az istenségre, mint akinek nekem áldozatot kell hoznom, valamilyen módon őt meg kell győznöm arról, hogy engem segítsen, támogasson és ne bántson engem. Ezzel szemben a keresztény embernek életéhez alapvetően hozzá tartozik az Isten – mondta.

„Itt van velünk és ezt teszi karácsony éjszakáján is, amikor minden embernek azt üzeni, hogy itt vagyok, érted vagyok. Azért vagyok itt, hogy te méltó emberi életet élhess. Azért jöttem el, hogy te, Isten gyermekévé lehess.” – fűzte hozzá.

Hozdik Zsolt arra bíztatta a híveket, hogy érezzék át minél jobban, minél többször és minél mélyebben az életükben és éljenek is annak megfelelően, hogy Isten itt van köztünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában