Ingatlanok

2022.11.24. 06:50

Válság: jelentősen visszaesett az új építésű lakások száma Bács-Kiskunban

Jelentősen visszaesett az új építésű lakások száma Bács-Kiskun megyében az év első felében – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Bács-Kiskunban az év első felében jelentősen, mintegy 42 százalékkal esett vissza az épített lakások száma a tavalyi hasonló adathoz képest – erről a Központi Statisztikai Hivatal számolt be. Ez azért is furcsa, mivel országosan csak 6,8 százalékkal kevesebb új otthont adtak át ezalatt az idő alatt. A megyében 247 lakást vettek használatba. Ezek közel harmada Kecskeméten, mintegy fele kisebb városokban, csaknem ötöde pedig községekben épült.

Hogy mi áll a negatív tendencia mögött? Mindenekelőtt a megyeszékhelyen visszaeső lakásberuházásokkal magyarázható a jelenség. A kisvárosokban és a falvakban tapasztalható némi növekedés, de ez nem tudta ellensúlyozni a visszaesést. 

Érdekes, hogy az új lakások 63 százalékának családok, természetes személyek, 37 százalékának vállalkozások voltak az építtetői. 

Az előbbi körnél stagnált, az utóbbinál visszaesett az átadott lakások száma. Úgy tűnik, hogy a lakásokat értékesítő vállalkozások érzik a piaci igények csökkenését, ezért remélhetőleg ideiglenesen csökkentették a beruházásaik számát.

Hogy kik is építkeztek? Mindenekelőtt azok, akik saját zsebből vagy némi hitelből képesek voltak megfinanszírozni a költségeket. Az építési forma szerint a lakások közel kétharmadát családi házak tették ki, további 21, illetve 14 százalékát többszintes, többlakásos és lakóparki épületben adták át. A többszintes, többlakásos épületben használatba vett lakásoknál jelentős visszaesés, a többi építési formánál ugyanakkor növekedés történt. Részben emiatt az új lakások átlagos alapterülete 108 négyzetméter, a 4 vagy annál több szobával épültek aránya pedig 62 százalék. Bács-Kiskunban 52 lakás szűnt meg a megyében az év közepéig.

Hogy mi várható a jövőben? Az országos tendenciával ellentétben csökkent a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022. első félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 388 volt, ez az előző év azonos időszakától 17 százalékkal maradt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában