Ajánló

2022.11.18. 09:47

Színes programok várnak ránk ezen a hétvégén is Kecskeméten

Előadások, kiállítások, kézműves-foglalkozások. Csak, hogy néhányat említsünk azokból a programokból, amelyeken részt vehetünk a napokban.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Pénteken 14 órakor új programmal várják az irodalombarátokat a Katona József Emlékházban. Az intézmény és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportja Rakodczay Pálról, a színház egykori direktoráról emlékezik meg. Rakodczay Pál a színház szolgálatában címmel tart előadást Földesdy Gabriella kritikus, színháztörténész. Az előadáshoz kapcsolódó rövid helytörténeti áttekintést nyújt Kecskemét színháztörténetének köztéri emlékei címmel Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus, történész. 

Pénteken 17 órakor előadás hallgatható meg A papír körforgása címmel a Katona József könyvtárban. Előadó: Kaiser Kornélia. A program része az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek.

Szombaton két előadás lesz a Kecskeméti Planetáriumban. Először 15 órakor a kisebbeket szólítja meg a távcsövekről szóló előadás, majd 16 óra 30-kor bolygókról, csillagokról hallhatnak előadást az érdeklődők Bondár Péter szakelőadó tolmácsolásában. 

Hétfőn 17 órakor művésztanári hangversenynek ad helyet a Kodály iskola. A műsorban fellép Edőcs Fanni (középkori portatív orgona), Mudrák Mariann szoprán énekes, Kovács Csilla (zongora), Bozsóki Gergely (gitár), Dratsay Ákos (fuvola), Éliás Katalin (zongora), valamint Révész László (orgona). 

Szombaton 10 órától a filcfigurák állnak a kézműves-foglalkozás fókuszában a Szórakaténuszban. Ugyanitt délután 15 óra 30-kor kezdődik a népszerű Aprók tánca, témája a jeles névnapok. A hozzá kapcsolódó kézművesség keretében nyomdával készíthetnek képeslapokat a kicsik. 

Szombaton 15 órakor folytatódik a Túl az Óperencián című családi mesedélután a Katona József megyei könyvtárban, ahol A rózsák hercegnője című mesével foglalkoznak majd Fazekasné Endre Éva könyvtárossal. 

Szombaton 16 órától Robotépítők címmel tart foglalkozást Molnár Dániel könyvtáros a Katona József könyvtárban. Mindenki megalkothatja saját robotját. A részvétel regisztrációhoz kötött. 

Szombaton 15 órakor nyílik meg Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben című tárlat a Cifrapalotában. A kiállítást Orosz István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja nyitja meg. A program keretében díjakat is átadnak.

A Népi Iparművészeti Gyűjteményben több kiállítás is megtekinthető a napokban. Újdonság A közmondások nyomában, emellett látható még a Répás János fafaragó emlékét megidéző Fába faragott történelem, illetve a Megújuló hagyomány című kiállítás. Az utóbbin a 40 éves Duna–Tisza közi Népművészeti Egyesület és a 70 éves Kecskeméti Díszítőművészeti Szakkör tagjai mutatkoznak be. 

A Spaletta Étteremben, a Kecskeméti Szalon sorozat keretében jövő csütörtökig még megtekinthető Hollósy Katalin grafikus- és zománcművész kamaratárlata. 

A Hírös Agórában december elejéig látható a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének új adventi csoportos tárlata. 

November végéig látogatható a Kodály Zoltán emlékezete című dokumentumtárlat a Katona József könyvtár helytörténeti gyűjteményi részén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában