Természet

2022.11.08. 09:18

Hazánkban ritkán látható nagylepke tett látogatást a Kolon-tónál

Egy hazánkban ritkán látható nagylepke, a sávos szövő egy példányát találta a Kolon-tavi Madárvárta mellett Nyúl Mihály, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálati csoportvezetője.

baon.hu

A sávos szövőnek (másik nevén: sávos pohók, latinul Lemonia dumi) Magyarországról kevés előfordulási adata ismert, a Dunántúl, a Kiskunság és az Északi-középhegység néhány pontján figyelték meg. Szárnyai gyengén pikkelyezett sötétbarnák, rajtuk keresztbe egy-egy világos sáv húzódik végig, elülső szárnyain egy-egy körfoltot is találunk. Jellegzetes ismertetőjegye még az erősen szőrözött, világosbarna színű tor. Szárnyfesztávolsága 42-52 milliméter – írja a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

sávos szövő
Fotós: Nyúl Mihály / izeltlabuak.hu / macrolepidoptera.hu

A szeptember elején kikelt imágók a párzást követően gyermekláncfűre, keszeg salátára, hölgymál- és oroszlánfog fajokra rakják petéiket. A hernyók a peték áttelelése után, a következő év április végén kelnek ki, és június végén bábozódnak be. A báb áttelel, majd az imágók csak a következő év szeptemberében kelnek ki. Sík- és dombvidékek rövid füvű területein és legeltetett füves területeken találkozhatunk vele. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában