Nyílt nap

2022.11.14. 19:54

Egy helyszínen mutatkozott be két kalocsai technikum – galériával

A Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai középiskolája egyszerre, egy helyen mutatkozott be a régió általános iskolás diákjainak. Az intézmények együtt hat technikumi és négy szakképző iskolai ágazatot fednek le.

Gábor János

A technikumi és a szakképző iskolai módszereket is eszközöket bemutattak a nagyszabású nyílt napon.

Forrás: Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Technikum és a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum az utóbbi Asztrik téri telephelyén, pénteken fogadták a járás általános iskoláinak csoportjait. Az előadások és interaktív foglalkozások helyszíneit (ezen belül a gyakorlati oktatásban az utóbbi évek során bevezetett technológiákat, a 3D nyomtatótól a hegesztőszimulátoron át a LEGO-robotokig) azért rendezték egy épületen belülre, mert korábban nagy időveszteséget jelentett átsétálni egyik iskolából a másikba.

Fekete Antal, a vendéglátó intézmény vezetője felsorolta: náluk egyrészt a technikumi szakok, így a gépészet ágazat gépgyártástechnológiai, az informatika és távközlés ágazat szoftverfejlesztő és -tesztelő, a rendészet és közszolgálat ágazat közszolgálati technikusi, valamit a szépészet ágazat fodrász képzéseit lehetett megismerni. A nyílt nap ezzel párhuzamos programjában a szakképző iskolai oktatást, vagyis a gépészet ágazat hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, gépi és CNC forgácsoló és képzését, valamint a rendészet és közszolgálat ágazat rendészeti őr és az élelmiszeripari ágazat pék-cukrász képzését mutatták be.

– Átlagosan ugyanannyian érkeztek a nyílt napunkra, mint az előző években. 

Örülünk neki, hogy továbbra is van érdeklődés a szakképzés iránt, mert az elmúlt években gyökeresen megváltozott: már nem négy, hanem ötéves a technikumi képzésünk. 

Itt, a szakmai tárgyakkal egy emelt szintű érettségi vizsgának megfelelő technikusi végzettséget kapnak – magyarázta a Dózsa vezetője, megjegyezve, hogy innen indulva folytatni tudják a tanulmányaikat a felsőoktatásban. – A szakképzős diákjaink csak a kilencedik évfolyamot töltik teljes egészében az intézményben; ezt követően 10-11. osztályban már duális partnereknél, munkaszerződéssel, gyakorlatilag munkabérért dolgoznak két hetet, aztán két hetet ismét bent vannak az iskolában – fűzte hozzá.

Baranyiné Hellényi Viktória, a Kossuth Zsuzsanna Technikum szakmai igazgatóhelyettes a technikai képzések közül az egészségügyi ágazat csecsemő- és gyermekápoló, valamint a turizmus-vendéglátás ágazat szakács és vendégtéri szaktechnikusi, illetve turisztikai technikusi oktatását ajánlotta a tanulók figyelmébe. A turisztikai vonal szakképző iskolai szegmensében ugyanitt elérhető a pincér-vendégtéri szakember és a szakács képzés, de van egy rugalmas tanulási útvonaluk is, az úgynevezett orientációs évfolyam, vagy műhelyiskola, amely pincér- és szakácssegéd oktatást nyújt.

– Interaktív és látványos programokkal készültünk a gyerekek számára: az egészségügyi ágazat bemutatójára olyan eszközöket vittünk be, amiket ők is kipróbálhatnak, mint a vérnyomás-, pulzus-, testhő- és oxigénszintmérő, betegőrző monitor, de ezen kívül voltak egészségügyi szűrések, valamint biológiai feladatok; például csontváz-összeillesztés, vagy mikroszkópos vizsgálat - foglalta össze a szakmai vezető. – A turizmus-vendéglátás technikumi és szakképző iskolai oktatásához játékokat szerveztünk: például használati tárgyakat kellett országokhoz párosítani, míg a vendéglátást flambírozási technikákkal, italismeretekkel, díszterítéssel, lényegében egy étterem imitálásával és streetfood-készítéssel és olyan eszközökkel mutattuk be, amelyekkel az otthoni konyhában biztosan nem találkoznak – vázolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában