Programsorozat

2022.10.10. 20:29

Természettudományos Kávéház indult Baján

Az Ifjú Kutatók Egymásért Egyesület Természettudományos Kávéház címmel programsorozatot szervez. Céljuk a tudományos élet fellendítése, népszerűsítése.

Márton Anna

Sokan érdeklődtek már az első előadás iránt is.

Fotó: Márton Anna

Első alkalommal dr. Vojnich Viktor József, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának docense, Bokor Tamás, a DAVIÉP Kft. és a Felső-Bácskai Agrolabor Kft. ügyvezetője, valamint dr. Wimmer Károly, az Eötvös József Főiskola címzetes főiskolai docense és egykori tanára voltak a meghívottak. A téma a Klímaváltozás hatásai az agrárium tükrében volt, különös tekintettel a Duna–Tisza közi homokhátságra, melynek területén fekszik Baja városa is.

– Elsősorban Baján és környékén szeretnénk a tudományos életet fellendíteni, és arra gondoltunk, hogy a felnőtt közönséget a Természettudományos Kávéházzal könnyebben be tudjuk vonni. A témákban általában új kutatási eredményeket szeretnénk bemutatni szakmai, illetve tudományos oldalról. Ezzel kapcsolatban indítjuk a sorozatot, amely több témát ölel fel. A klímaváltozás nagyon nagy problémát okozott idén a hazai mezőgazdaságban is, ahogyan azt mindannyian láthattuk, és tapasztalhatjuk akár közvetve is a megnövekedett élelmiszerárak kapcsán – mondta hírportálunknak Allaga Henrietta, az Ifjú Kutatók Egymásért Egyesület elnöke.

A továbbiakban az egyesület másfél havonta rendszeresen szervez tudományos kávéházat a Sirály B kávéházban, a Szentháromság téren. A soron következő előadás témája a Biokontroll-stratégiák lesz, címe Irtó jó mikrobák: biológiai támadás a kártevők ellen. Tudományos szakértő: dr. Kredics László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense, aki a kutatás-fejlesztésben vesz részt, illetve dr. Kovács Tamás, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki a gyártás és forgalmazás területét fogja ismertetni.

A rendezvényre mindenkit várnak, aki érdeklődik az új kutatások iránt. Cél a természettudományos ismeretterjesztés, a tudományos élet fellendítése. A továbbiakban konferenciát és természettudományos poszterkiállítást is terveznek a szervezők. A későbbiekben pályázatokkal a fiatalokat is szeretnék ösztönözni, hogy részt vegyenek a tudományos életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában