Évforduló

2022.09.01. 14:20

Tíz éves évfordulót ünnepelt a tassi Darányi Ignác Borlovagrend Egyesület

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte a napokban a tassi Darányi Ignác Borlovagrend Egyesület. A jeles évforduló alkalmából két borlovagot és egy udvarhölgyet avatott a tagság.

Gulyás Sándor

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte a hét végén a borlovagrend

A hetvenes évek közepéig Tass környékét az ország egyik jelentős szőlőtermelő vidékeként tartották számon. Az akkoriban bevezetett mezőgazdasági reform gyökeres változást hozott, a szőlőtőkék helyét más haszonnövények foglalták el. A politikának a tradíciókat nem sikerült kiirtania, ennek okán jött létre tíz évvel ezelőtt a helyi Darányi Ignác Borlovagrend Egyesület Vorák József vezetésével. A stafétát öt évvel ezelőtt, a nagymester halála előtt, Kovács József vette át.

– Mérföldkőhöz érkeztünk el idén az életünkben, amire büszkék lehetünk. 

Továbbra is célunk, hogy szolgáljuk a közösségünket, településünk fejlődését együtt a helyi önkormányzattal, a civil szervezetekkel. 

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a helyi együttműködés mellett a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázatán közel kétmillió forint támogatást nyertünk az idei jubileumi évadunkra tervezett programjainkra, és az ünnepségre – emelte ki köszöntőjében Kovács József, a borlovagrend nagymestere.

Németh Gábor polgármester, a borrend ceremóniamestere, majd Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere ünnepi beszédei után Németh Gáborné könyvtáros vidám, mesés történettel köszöntötte az egyesületet, majd Mészáros János Elek operaénekes lépett színpadra. A díszebéd után Tóth Péter Lóránt versvándor műsora következett, ezután került sor az új tagok avatására. Az idei éveben Péterfi Gábort, Benyó Mihályt avatták borlovaggá, udvarhölgynek választotta a tagság Habaczeller Orsolya Lucát. A ceremóniát követően a borrend nagymestere a felavatott borlovagok nyakába akasztotta a borrend szigillumát, valamint átadta részükre a lovaggá avatását igazoló tanúsítványt, valamint a borrend zászlósborát. Az ünnepi műsor a szalkszentmártoni néptánccsoport bemutatójával zárult a szabadtéri színpadon.

– Egyesületünk a szőlőtermesztés, borkészítés mellett a hagyományok megőrzését, átörökítését tekinti legfontosabb feladatának. Borversenyeket ugyan nem rendezünk, ám a nyílt borbírálatot minden esztendőben megtartjuk. A környékbeli nedűket neves szakemberek véleményezik. Mindemellett ápoljuk hagyományainkat, megtartjuk  egyebek mellett a Márton napot is. 

Tervben van egy kiállítóhely létrehozása a Tassi Helytörténeti Egyesület kezdeményezésére, ahol értékeinket, a birtokunkban lévő szőlészeti, borászati eszközöket egyesületünk is közszemlére tudja bocsátani 

– mondta el a baon.hu érdeklődésére Kovács József, a tassi Darányi Ignác Borlovagrend Egyesület elnöke.

A jubileumi rendezvényen névadójukról sem feledkeztek meg a tassi borlovagok. A résztvevő huszonhárom borlovagrend képviselőivel együtt megkoszorúzták Darányi Ignác földművelési miniszter, a kiváló agrárpolitikus nyughelyét a református temetőben lévő sírkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában