Lakitelek / Galériával

2022.09.28. 17:59

Levéltári rangot kapott a rendszerváltást fókuszban tartó hazai gyűjtemény

A Lakiteleki Találkozó harmincöt éves évfordulóján ünnepelték a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet levéltári rangra emelését szerdán a Hungarikum Ligetben. A rendszerváltást fókuszban tartó hazai gyűjtemény alapja Lezsák Sándor magángyűjteménye volt. Az esemény kapcsán közös sajtótájékoztatót és szakmai bemutatót tartott a Népfőiskola Alapítvány és a RETÖRKI.

Vajda Piroska

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke is felszólalt a sajtótájékoztatón.

Fotó: Vajda Piroska

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy  RETÖRKI Archívuma a Kutató Intézettel egy időben, 2013–2014-ben jött létre, előbb osztályként, majd 2021-től kezdődően külön szervezeti egységként. Idén áprilisban a Levéltári Szakfelügyelet javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közel egy évtizedes szakmai munka és a jogszabályi háttér meglétének elismeréseként engedélyezte, hogy az Archívum a továbbiakban nyilvános magánlevéltári besorolású, bejegyzett Levéltárként működjön tovább.

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében kiemelte, hogy a gyűjteménye a 70-es, 80-as években elsősorban nyugatról, a tengerentúlról átcsempészett újságok, újságkivágások, kéziratok és a környező országból olyan szövegek voltak, amiket indigóval terjesztettek, másoltak. 

Elmondta, hogy a határon áthozni könyvet, folyóiratot, írást – mindig kockázat volt, de ha el is vettek tőlük valamit az nyugtatta meg, hogy a fejük nem vámköteles. 

Ez a bővülő magángyűjtemény lett az alapja a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet Archívumának, amit Bíró Zoltánnal a RETÖRKI akkori főigazgatójával, együtt alapítottak meg.

Nyári Gábor a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója beszédében köszönetet mondott Lezsák Sándornak és azon jelenlévőknek, akik saját gyűjteményükkel vagy szakmai tudásukkal segítették, gyarapították az elmúlt évtizedben a RETÖRKI Archívumát. Kitért arra is, hogy ezek a maradandó értékű iratok, képek, hang- vagy videóanyagok történelmünkről tanúskodnak és segítenek a XX. századi múltunkat meghatározó folyamatok megismerésében, feldolgozásában és megértésében. Hangsúlyozta, hogy külön öröm számára, hogy az adományozók és letevők között számos olyan személy van, aki maga is a történelmi folyamatok aktív szereplője volt, így sok esetben nem csak egy-egy irategyütteshez jutottak hozzá, hanem legalább ennyire fontos személyes történetekkel is megismerkedhettek, melyek kihatottak egy közösség vagy akár az egész nemzet sorsára.

A RETÖRKI ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra is, hogy kedden volt a Lakiteleki Találkozó 35. évfordulója, amikor is Lezsák Sándor háza kertjében, a felállított sátorban, olyan esemény zajlott, amely a rendszerváltás egyik kiindulópontja lett. – Azt hiszem szimbolikus jelentése is van annak, hogy 35 évvel később, szintén Lakiteleken ünnepelhetjük meg, egy a rendszerváltás folyamatait fókuszában tartó hazai gyűjtemény levéltári rangra emelkedését – tette hozzá Nyári Gábor.

Riba András László a RETÖRKI levéltár és szakmafejlesztési igazgatója beszédében úgy fogalmazott, mindannyian tudjuk, hogy az ember rövid és hosszú távú memóriával rendelkezik. Talán nem túlságosan erőltetett párhuzam, ha azt mondom önöknek: egy országnak, népnek, nemzetnek is lehet rövid és hosszú távú memóriája, emlékezete. Történelmi közelmúltunkban a rendszerváltás olyan meghatározó esemény, hogy vitán felül áll, a nemzet hosszú távú emlékezetében is helyet fog foglalni.

Az eseményen jelenlévők megkaphatták a RETÖRKI forráskiadvány-sorozata első kötetét, amely Pozsgay Imre archívumban őrzött irathagyatékából származó, az 1956-os események átértékelésével foglalkozó források kritikai kiadása. A sorozat tervezett első hat kötetéből a további öt kiadványt még az idei esztendőben kiadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában