Galériával

2022.09.07. 10:23

Kunfehértói tragédia: az áldozatok családjai nem tudják, miből temetik el szeretteiket

A Balogh család három tagja, köztük egy házaspár és a 23 éves fiuk is a kunfehértói vasúti baleset áldozatai között van. Rajtuk kívül még négyen vesztették életüket a tragédiában. Félárván maradt egy három hónapos csecsemő is, a családok nem tudják, miből temetik el szeretteiket.

Pozsgai Ákos

A gyászoló családok a roma hagyományokat tiszteletben tartva szeretnék eltemetni hozzátartozóikat

Fotó: Pozsgai Ákos

Egy 23 éves kiskunhalasi fiatalember, Renátó vezette azt az autót, mely hétfőn reggel egy vonattal ütközött össze Kunfehértó határában. A szüleivel együtt halt meg. Dolgozni mentek, az ötszemélyes Opel Corsában heten voltak összezsúfolódva, ketten a csomagtartóban kuporogtak. Senki sem élte túl az ütközést.

– Reggel fél hatkor az első brigáddal már kint voltam a bodzaültetvényen, háromnegyed hétkor jött a telefon, hogy elsodort egy autót a vonat. Azonnal autóba szálltunk és siettünk a vasúti átjáróhoz, hogy segítsünk túlélőket menteni, közben majdnem mi is felborultunk – mesélte a hírportálunknak Balogh Attila, akinek Renátó az unokatestvére volt. Rajta kívül nagybátyját és nagynénjét vesztette el a balesetben. A balesethez több mentőautót riasztottak Kiskunhalasról, azon felül három mentőhelikopter is érkezett.

– A szerelvény körülbelül 250 méteren tolta maga előtt a roncsot. Túlélőket kerestünk, ekkor rajtunk kívül egy mentőautó volt még csak a helyszínen. Az egyik mentős mondta, hogy senki nem él, próbáltuk kiszedni a roncsok közé szorult testeket, de nem tudtuk. 

Felszúrta a vonat ütközője a kasztni tetejét, a kocsi többi részét pedig maga alá gyűrte a hófogó, darabokra szaggatta őket a vonat 

– emlékezett vissza a borzalom perceire Attila, aki a szörnyű látványtól sokkot kapott.

Teljesen összegyűrte az autót a vonat
Fotós: Pozsgai Ákos

– Napszámba siettek volna. Mivel nem sok idő volt a munkakezdésig, hogy ne kelljen többet fordulni, mind a heten együtt jöttek az Opel Corsával. Nem figyelt Renátó, sietett ki, át akart hajtani a vasúton, de ez nem sikerült, a vonat elsodorta őket – mondta.

– A feleségem édes testvérét láttam, meg a fiát, a többi halott meg alattuk volt beszorulva a roncsba – idézte fel Balogh Zoltán, aki szintén több hozzátartozóját vesztette el a balesetben.

A rendőrök és a katasztrófavédők lepedőkkel és plédekkel vontak kordont a roncs körül, hogy eltakarják a borzalmas látványt, majd megkezdték a holttestek kiemelését. Az első információk öt halottról szóltak, amikor a tűzoltók kivágták a roncs hátsó részét, akkor vált nyilvánvalóvá, hogy a csomagtartóban is utaztak ketten.

– Az egyik a nagybátyám volt, a másik személyt nem tudom, hogy ki. Az édesapámat hívták oda a rendőrök, hogy segítsen az áldozatok azonosításában – mondta el Attila.

Balogh Attila Róbert nem tudja, hogy fogják feldolgozni ezt a borzalmas tragédiát a családok. Elmondta, hogy Renátó három hónapos kislányát és párját hagyta itt. Tímea és Józsi, a szülei is vele együtt meghaltak.

 Szorgos, dolgos emberek voltak, napszámba jártak, ők voltak a család fenntartói, nem tudja, hogy most mi lesz. Az áldozatok hozzátartozói azt sem tudják, hogy miből temessék el szeretteiket.

„Gyásznap ez cigány társadalmunk életében. Felfoghatatlan tragédia, őszinte részvétem a családoknak” – írta közösségi oldalán Szűcs Csaba, Kiskunhalas alpolgármestere, aki a Baon.hu megkeresésére elmondta, hogy már felvette a tragédiában érintett családokkal a kapcsolatot. Mind a települési, mind pedig a cigány nemzetiségi önkormányzat osztozik a gyászolók fájdalmában és igyekeznek segíteni a családoknak.

– Nem kis összeg lesz a temetések költsége, a roma hagyományokat tiszteletben tartva szeretnék a családok eltemetni a hozzátartozóikat, az összeg elérheti akár a hárommillió forintot is. Egyelőre egy kárrendezéssel foglalkozó irodát bíztunk meg, hogy fogja össze a szálakat és együtt próbáljunk meg segíteni a családoknak – mondta az alpolgármester, aki abban is segítséget ígért, hogy az önkormányzat vizsgálni fogja, a későbbiek során milyen módon tudja támogatni a családokat, az árván maradt gyermekek beiskolázását, valamint, ha igénylik a családok, szakemberek segítségét kérni az őket ért tragédia feldolgozásához.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is külön posztban emlékezett meg az áldozatokról közösségi oldalán, részvétet nyilvánítva a hozzátartozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában