Évforduló

2022.09.06. 20:15

Kitüntetések átadásával indult a majsai ünnepségsorozat

Majsa újratelepülésének 279. évfordulóját ünneplik múlt péntek óta a városban, ahol szeptember 11-ig tartanak a kapcsolódó programok. A nyitónapon ünnepélyes keretek között átadták az önkormányzat elismeréseit.

Tapodi Kálmán

Kiskunmajsa kitüntetettjei

Fotó: Tapodi Kálmán

„Nincs is más ünnep, csak a közösségé” – idézte Hamvas Béla gondolatát ünnepi köszöntőjében Patkós Zsolt, Majsa polgármestere, aki hozzátette: a település az elmúlt évszázadok alatt sokszor változott, és minden kor, minden nemzedék hozzátette a saját maga alkotását.

– Tették ezt úgy, hogy megfeleltek két alapvető követelménynek, az adott időszak kihívásainak és a magyarságunk által diktált kötelességeiknek. 

 

Fontos azonban az, hogy a jelenben is felismerjük és elismerjük a városért tenni akaró és tenni tudó társainkat. 

 

Büszkék lehetünk elődeinkre, és legyünk büszkék azokra is, akik most a város elismeréseit vehetik át – fogalmazott Patkós Zsolt.

A város önkormányzata Kiskunmajsa Városért díjat adományozott Hugyecz Pál, az Agrikon-KAM Kft. ügyvezető elnöke részére, akinek irányításával a több száz embert foglalkoztató majsai vállalkozás a legerősebb vezetőfülke-gyártó cégek közé tartozik manapság is Európában. A 85 éves cégvezető köszönetet mondott a várostól kapott díjért és hangsúlyozta, mindez az ott dolgozók elismerése is, hiszen az ő munkájuk nélkül nem érhették volna el ezeket az eredményeket.

Pro Urbe díjat vehetett át Sipos László, aki ötven éve szolgál kántorként Kiskunmajsán. Mint elhangzott: az eltelt fél évszázad alatt közel háromezer esküvőn és mintegy 15 ezer temetésen, valamint 200 ezer szentmisén működött közre.

Kiskunmajsa Sportjáért elismerést kapott Dinnyés Ferenc, aki labdarúgóként erősítette a település hírnevét és egykoron játszott az NB II.-es Kecskeméti TE-ben is. A kitüntetett később vállalkozóként is megmutatta kitartását, aminek sikerességét alighanem a példamutató sportpályafutása alapozta meg.

Kiskunmajsa tiszteletbeli polgárává fogadták Eugen Ruoss svájci üzletembert, aki nagyon sok adománnyal segítette már a majsai intézményeket. A textilgyáros egy birtokot is vásárolt a településen, mert beleszeretett a puszta látványába, és az év több mint felét Majsán tölti.

Kiskunmajsa Iparáért elismerést kapott Ale László cipészmester, akinek több évtizedes szakmai munkásságát köszönték meg a díjjal.

A vendéglátóiparban végzett kimagasló színvonalú munkájáért jutalmazták a Kiskunmajsa Iparáért díjjal Sipos József „csárdagazdát”, aki az 1980-as évek végétől a nyugdíjazásig – megszakítás nélkül – részt vett a majsai Lópofa Csárda létrehozásában, felépítésében és hírnevének megteremtésében.

Az ünnepségen jelen voltak Majsa európai testvérvárosai – az erdélyi Gyergyószentmiklós, a vajdasági Topolya, a lengyel Lubliniec, a litván Ükmergé, a német Lommatzsch és Bad-Schönborn – delegációi is. A műsorban közreműködött a Lommatzschból érkezett Gentlemen on Drums dobegyüttes, valamint a majsai Egressy zeneiskola képviseletében Rozsné Pernyész Hajnalka zongorán, Miron Andrea Delia és tanítványa, Péntek Zoé hegedűn.

Bad-Shcönborn egy tűzoltóautót adott ajándékba

Az ünnepségen jelentették be, hogy Bad-Schönborn egy tűzoltóautót adományozott testvérvárosának. 

Kiskunmajsa és a német–francia határ közelében található Bad-Schönborn 2000-ben kötött partnertelepülési szerződést. Az évek során az önkormányzatok mellett elsősorban a civil szervezetek közötti együttműködés révén erősödtek a német–magyar kapcsolatok. A kiváló állapotú, mindössze 20 ezer kilométert futott, rendkívül jól felszerelt Mercedes a jövőben a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület munkáját segíti. A jármű indítókulcsát Guido Voll, Bad-Schönborn alpolgármestere nyújtotta át a majsai önkéntesek parancsnokának, Harkai Gábornak és Patkós Zsolt polgármesternek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában