Galériával

2022.09.14. 17:02

Csőtérés miatt életveszélyessé váltak a platánfák Sükösd főutcáján

Szerda délelőtt teljes szélességében le kellett zárni az 51-es számú főutat, Sükösd belterületén, mert csőtörés miatt életveszélyessé vált két platánfa a Dózsa György úton. A polgármesteri hivatal, a művelődési ház és könyvtár épülete, valamint két buszmegálló is veszélyben volt, ha a felázott talaj miatt kidőlt volna a két hatalmas fa.

Pozsgai Ákos

A bajai hivatásos tűzoltók vágták vissza a hatalmas fák ágait.

Fotó: Pozsgai Ákos

Információink szerint az ivóvíz főnyomó vezetéknél történt a meghibásodás, közvetlen a főút mellett lévő platánsor gyökerei közelében, két fa meg is dőlt a felázott talajon.

A bajai hivatásos tűzoltók három járművel, köztük egy emelőkosaras tűzoltóautóval érkeztek a helyszínre és megkezdték a hatalmas fák koronájának visszavágását. A munkálatok miatt teljes szélességében lezárta a rendőrség a Dózsa György utat, később a közút munkatársai terelőtáblákat helyzetek ki a főútra és a környező utcákba terelték a forgalmat.

– Három héttel ezelőtt tapasztaltuk először az vizesedést, mivel a hivatal előtt a parkoló úgy lett kialakítva, hogy geotextília van a zúzott kő alatt, ezért csak sokára és nehezen volt észlelhető, hogy csőtörés történt, nem lehet tudni, hogy mióta szivárog ott a víz. 

A víz nem tört egyből a felszínre, a textília nagy területen szétterítette a talajban. 

Ezért mostanra annyira átázott a talaj, hogy a vízszolgáltató munkatársai nem mernek hozzáfogni a feltárásához, a fák megcsonkítása nélkül, mert nyilván gyökereket is el fognak vágni és félnek, nehogy a két fa akár emberéletet, vagy épületet veszélyeztessen – mondta el hírportálunk érdeklődésünkre Tamás Márta polgármester.

Hozzátette: egy évvel ezelőtt hasonló eset volt néhány méterrel arrébb, ott is vissza kellett vágni egy platánfa lombjait, de annak örültek, hogy a csonkolás után a fa újra kihajtott és megmaradt. A település vezetője elmondta, hogy most sem lesznek kivágva a fák, csak a terebélyes koronájukat vágták vissza a tűzoltók. 

– Bízom benne, hogy minkét fa túl fogja élni, sőt, remélem, hogy így egy kicsit hosszabbítottunk is az életükön, mert már nincs az a veszély, hogy a hatalmas koronájukba az erős szél belekapjon – fűzte hozzá a polgármester.

A tűzoltók beavatkozása után látnak munkához a vízszolgáltató szakemberei és tárják fel a területet, megvizsgálják, hogy közvetlen a gerincvezetékben történt-e sérülés, vagy csak a bekötésben. Tamás Márta polgármester szerint veszélyes ez a helyzet közvetlen a főút mellett, attól tartanak most, nehogy a főút alatt legyen alámosás, mert mint mondta, rengeteg busz, teherautó és kamion közlekedik az 51-es főúton, épp ezért mielőbb meg kell akarják szüntetni a vízszivárgást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában