Döntés

2022.09.21. 09:01

Átadja Kiskunhalas az államnak a víziközmű-résztulajdont

Átadja a Kiskunsági Víziközműben levő részesedését és ezzel párhuzamosan a szolgáltatás biztosításaként a fenntartási kötelezettséget is a magyar állam részére a halasi önkormányzat, az erről szóló előterjesztést rendkívüli testületi ülésen tárgyalta a képviselő-testület.

Pozsgai Ákos

Borítóképünk 2022 márciusában készült, amikor új ivóvízkutat adtak át Halason.

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

Még 2020 novemberében jött létre az állami víziközmű-stratégiai célkitűzésekkel összhangban a százszázalékos állami tulajdonban álló Nemzeti Vízművek Zrt., amely az állami tulajdonú víziközmű, valamint az állam tulajdonába kerülő víziközművek felett gyakorolja a tulajdonosi jogokat és veszi át a hozzá tartozó szolgáltatási kötelezettségeket.

A lakossági ellátás védelme érdekében a kormány tíz évvel ezelőtt befagyasztotta a vízdíjakat a rezsicsökkentés keretében. A magyar családok számára komoly segítséget jelent a hatósági ár, amit úgy alakítottak ki, hogy fedezze vízszolgáltatók költségeit és az amortizációt, de jelentősebb hasznot nem hoz ezeknek a vállalatoknak, így fejlesztésre már nem marad keret. A háborús infláció és az energiaárak emelkedése azonban nehéz helyzetbe sodorta az önkormányzati cégeket, a kormány az állami tulajdonban lévő vízszolgáltató vállalatokat ki is segítette és ajánlatot tett az önkormányzatok számára is.

A helyhatóságoknak szeptember 20-ig kellett dönteniük arról, hogy megtartják-e vízműveiket, az önkormányzatok többsége úgy döntött, hogy átadják az államnak. A kiskunhalasi önkormányzat is átadja a Kiskunsági Víziközműben lévő részesedését az állam részére, mégpedig a fenntartási kötelezettséggel együtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában