Simontornya/Videóval

2022.08.11. 11:20

Vasúti átjáróban rekedt emberek életét mentette meg egy csengődi férfi

Elképesztő lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot a csengődi Kerékgyártó Gyula, aki családjával és barátaival a balatoni nyaralásról hazafele tartva egy öttagú társaság életét mentette meg, akik Simontornyán egy vasúti átjáróban a két sorompó közé szorultak autójukkal.

Pozsgai Ákos

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

A nem mindennapi történetről Nagy Melinda, az életmentő csengődi férfi ismerőse számolt be a közösségi oldalon, aki érdeklődésünkre elmondta, fontosnak tartotta, hogy minél többen megismerjék Gyulát, aki másfél hete még a saját életéért küzdött a kiskunhalasi kórházba, ahova stroke miatt szállították be.

Kezelőorvosainak és a kórház ápolóinak köszönhetően egy héttel később, múlt szerdán hagyhatta el a kórházat. Orvosai engedélyével indult el másnap, múlt csütörtökön családjával és barátaival a balatoni nyaralásra, ahonnan hazafelé tartva, lélekjelenlétével és gyors helyzetfelismerésével sikerült megelőznie egy katasztrófát, ezzel több ember életét megmentve.

Az eset augusztus 7-én, a déli órákban történt, amikor egy személygépkocsi Simontornyán, a 64-es számú főúton Igar irányából, a 61-es számú főút felé tartott. A vasúti kereszteződéshez érve a sofőr figyelmen kívül hagyta a fényjelző készülék tilos jelzését és a kereszteződésben a sínekre hajtott.

Ekkor érkezett a vasúti kereszteződéshez Kerékgyártó Gyula, aki családjával és barátaival egy hosszú kocsisorban tartott a balatoni nyaralásból hazafelé. – Az átjáró előtti araszoltunk lassan előre, amikor láttam a szorult helyzetbe került gépkocsit, az átjáró előtt megálltam és hátratolattam, hogy neki is legyen hova kitolatnia. 

A sofőr feltehetően sokkot kapott, amikor észlelte, hogy lezáródtak a sorompók. Az autó tele volt utasokkal, se előre, se hátra nem mozdult, nem szállt ki belőle senki 

– mondta el érdeklődésünkre Kerékgyártó Gyula, aki többször is dudált, de nem reagáltak rá.

Ezután kiugrott a kocsijából és a síneken veszteglő autóhoz rohant integetett a sofőrnek, hogy tolasson hátra, aki ekkor kaphatott észbe és hátratolatott, sikerült lejönnie a sínekről, miközben letörte a sorompót. – Végig az egyre közeledő vonat járt a fejemben, miközben nagy sebességgel már át is robogott az InterCity a kereszteződésen – idézte fel a drámai pillanatokat Gyula, akinek a gyors helyzetfelismerésének és lélekjelenlétének köszönhetően nem történt tragédia.

Miután a szerelvény elhagyta az átjárót, a sofőr gázt adott és elhagyta a helyszínt. A letört sorompót is Gyula vitte le az út szélére, hogy ne akadályozza a forgalmat.

A csengődiek segítőkész, példamutató apának, nagyapának ismerik a 48 éves életmentő férfit, akire büszkék a helybéliek. Gyula gépkezelőként dolgozik, szabadidejében pedig a helyi közösséget szolgálva polgárőrként tevékenykedik.

Úgy tudjuk, a tilos jelzés ellenére sínekre hajtó sofőr azóta sem jelentkezett, nem kereste Gyulát, aki érdeklődésünkre elmondta, nem tudja, hogy kiknek segített, de szerinte ez nem is fontos, az viszont meglepte, hogy a történtek óta a falujában mindenki róla beszél.

A vasúttársaság Facebook-oldalán tette közzé az eseményről készült kamerafelvételt, hogy ezáltal is felhívják a figyelmet a körültekintő, szabályos közlekedésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában