Esőzés

2022.08.30. 19:50

A megnövekedett vízszint miatt átszakadt a halasi Sóstó víztározójának fala

A legutóbbi nagy esőzések idején több mint 47 milliméter csapadék hullott Kiskunhalason. A jelentősen megnövekedett vízszint miatt nem bírta a terhelést és átszakadt a halasi Sóstó mellett épült víztározó fala. A kizúduló nagy mennyiségű víz miatt sem emberi élet nem volt veszélyben, sem pedig más vagyontárgyban nem keletkezett kár – közölte a baon.hu érdeklődésére Tóth Péter, az önkormányzat Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztályának vezetője.

Pozsgai Ákos

A jelentősen megnövekedett vízszint miatt nem bírta a terhelést és átszakadt a víztározó fala.

Fotó: Pozsgai Ákos

Kétszázmillió forint európai uniós és kormányzati forrásból épült meg a Felsőváros csapadékvízét a Sóstóba juttató vezetékrendszer és víztározó. A beruházással már korábban is adódtak gondok, amikor az Eperd utca végén kialakított vízgyűjtőből nem tudták átemelni a felgyülemlett esővizet a csővezetékbe, mert nem készült áramforrás a nagy teljesítményű szivattyúhoz. Az önkormányzatnak aggregátort kellett bérelnie a szivattyú működtetéséhez, ez a probléma azóta megoldódott.

Most azonban a rövid idő alatt lehullott hatalmas mennyiségű esővíz okozott gondot, amit átszivattyúztak a Sóstó melletti víztározóba. A tározó vasút felőli oldala nem bírta a nagy terhelést, a csapadékvíz kimosta a gátat.

– Az önkormányzat munkatársai hétfő reggel észlelték a problémát. Pontosan nem tudjuk, mikor történt, de vasárnap esti átszakadást feltételezünk – közölte a baon.hu érdeklődésére Tóth Péter, az önkormányzat Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztályának vezetője.

Az osztályvezető elmondta, hogy sem emberi élet nem volt veszélyben, sem pedig más vagyontárgyban nem keletkezett kár. Hozzátette: nem tervezési hiba, hanem több tényező egymásra hatása okozta a problémát. 

– A szakemberek hétfőn megkezdték az egyéb hibák feltárását. Mind ezek kiküszöbölése, mind pedig a fal helyreállítása a lehető leggyorsabban meg fog történni.

Hogy a bekövetkezett helyzet jelent-e plusz kiadást az önkormányzatnak, vagy a tározót építő kivitelező cég garanciális munkavégzés keretében hozza helyre a gátat, azt a felmerült hibák eredete fogja meghatározni – közölte az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában