Beruházás

2022.07.17. 07:00

Napokon belül elkészülnek a hercegszántói templom szigetelésével

Több millió forint támogatásból szigetelik a Szent Szűzanya születése ortodox templomot.

Tölgyesi Gábor

Speciális technológiával szigetelik a templom falait. Fotó: Tölgyesi Gábor

A Szerb Ortodox Egyházközség a Hazai Egyházi és Nemzetiségi Támogatások program pályázaton az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása keretén belül 14,95 millió forintot nyert el – mondta Jovan Bibič parókus, az egyházközség vezetője. 

A pályázati pénzből a Szent Szűzanya születése ortodox templom nedves falainak szigetelése kerül megvalósításra. 

A különböző előírt vizsgálatok és az örökségvédelmi hatósági engedély jogerőre emelkedését követően megkezdődtek a munkálatok az úgynevezett HIO-technológiával. A HIO-technológia tartós megoldás a kapilláris nedvesség károsító hatása ellen, amely a falak teljes átvágása mellett garantálni tudja az épület stabilitását. A bármilyen vastagságú és bármilyen építőanyagból épült nedves falakat ultragyors, gyémántszemcsés élű szerszámokkal vágják át rövid szakaszokban, káros mértékű rezgések nélkül. Az így keletkezett résekbe egy kivételes tapadási mutatókkal bíró speciális masszát injektálnak, és azon átpréselik, egyiket a másikba fűzve, az új vízzáró réteget képező HIO-master lemezeket. 

– A szigetelési munkálatok néhány napon belül befejeződnek. Ezt követően a sérült vakolat leverésére kerül sor, így a falak teljesen kiszáradhatnak. Végre megoldódik a templom több évtizede húzódó problémája és megszépül az épület – tette hozzá az egyházközség vezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában