Galériával

2022.07.24. 08:51

Horvát fesztivált tartottak Csikérián

Hagyományteremtő szándékkal, szombaton délután tartották meg az első horvát kulturális és gasztronómiai fesztivált a csikériai faluháznál.

Juhász Jenő

A bácskai tánccsoportok is felléptek.

Fotó: Juhász Jenő

A rendezvényre a bácskai tánccsoportok és zenekarok mellett Baranya megyéből is érkeztek vendégek. A műsorban fellépett a mohácsi Sokackör tánccsoportja, a Zlatna Grana, Bajáról, a garai tamburazenekar tanulói, Planina Orkaster (Mohács), Ts” Braca” és a csikériai Rokokó tánccsoport. 

Aklan Richárd, a csikériai horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy most első alkalommal rendeztek ilyen jellegű fesztivált. A pandémia miatt nem tudták megtartani a prélót, ugyanakkor úgy érezték, hogy igény mutatkozna egy nagyobb jellegű összejövetelre, ezért döntöttek a fesztivál mellett. A mostani eseményre meghívták a dunántúli Mohács település horvát közösséget is, melyekkel nemrégiben erősítették meg a baráti kapcsolatukat.  A kulturális műsort egy olyan gasztronómiai eseménnyel is kiegészítették,  aminek kultusza van ezen a vidéken. Ez pedig a birkapörkölt főzés volt, melyen négy település főzőmesterei mutatkoztak be. 

Csémi László, többszörös főzőbajnok értékelte az elkészült étkek minőségét a szakmai zsűri döntése alapján. Szavaiból kiderült, hogy nagyon nehéz volt a döntést meghozni, hiszen mindannyian nagyon jól főztek. Néhány pontos előnnyel ugyan, de a garaiak csapata vehette át a kupát és az oklevelet a határ menti település főzőversenyén. 

A házigazdák ajándékcsomaggal kedveskedtek a fellépő csoportoknak. A rendezvényen a vendégek elfogyasztották a közös vacsorát,  majd ezt követően hajnalig tartó bál következett a mohácsi Orasje Orkestar zenekar közreműködésével. 
                                             

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában