Testületi ülés

2022.06.23. 19:55

Tervet készítenek a közvilágítás korszerűsítésére Lajosmizsén

A költségvetés módosítását, a temetői díjak változtatását és a közvilágítás korszerűsítését célzó tervek elkészítését is megszavazta a lajosmizsei képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Horváth Péter

Egyhangúlag döntöttek a képviselők a testületi ülésen.

Fotó: Horváth Péter

Az idei költségvetés módosítása volt a lajosmizsei képviselő-testület csütörtöki ülésének első előterjesztése. Erre több ok miatt volt szükség. Támogatás érkezett az óvodáshoz és a bölcsődéhez, 138 ezer forintért bővítik a piaci térfigyelőkamera-rendszert. Továbbá a Bácsvíz Zrt. szennyvíztelepére kér fúvókákat, ami 503 ezer forint kiadást jelent az önkormányzatnak. Tavalyról áthúzódó felújítási tételek 4,4 millió forintot tesznek ki, emellett folytatják a járdaépítést a sportpályától a Mizsei utcai bölcsődéig. Ehhez nyolcmillió forintot már beterveztek a költségvetésben, de a teljes kiépítéshez még több mint 2 millió 181 ezer forint többletforrás szükséges, valamint egy későbbi napirendi pontban tárgyalt gép beszerzéséhez kellett 597 ezer forint önerőt elkülöníteni. A közfoglalkoztatási program április hónapjára egymillió 58 ezer forint érkezett, ez beépül a költségvetésbe. A módosítást egyhangúlag elfogadta a testület.

A májusi testületi ülésen került elő a temetői díjak változtatásának kérdése a köztemetőről szóló önkormányzati rendelet módosítása keretében, melyről akkor részletesen beszámoltunk. A változtatás átlagosan 25 százalékos emelést jelent a díjakban, de néhány területen csökkent a sírmegváltás költsége. A módosítás azt is tartalmazza, hogy felvennék a megőrzésre kijelölt sírok közé Banó Sándor egykori községi főjegyző nyughelyét, aki az életét kockáztatva mentette a település pénzét annak idején. Basky András polgármester emlékezetett, hogy a díjtételeket utoljára 2011-ben változtatta az önkormányzat, ezért volt szükséges a változtatás. Az előterjesztést egyhangúlag elfogadta a testület, az új díjszabás október 26-tól lesz érvényes.

Egyhangúlag elfogadta a képviselő-testület a közvilágítás korszerűsítését célzó tervek elkészíttetésére vonatkozó határozattervezetet. Basky András elmondta, hogy 

a városnak évi mintegy 32 millió forint költséget jelent a közvilágítás működtetése, ami a közüzemi díjak emelésével ennek három-négyszerese lesz, viszont a korszerű ledes technikával jelentős megtakarítás érhető el. A korszerűsítés költségeit vagy a megtérülésből finanszírozott saját hitelből fedezik, vagy külső cégen keresztül valósítják meg. 

Fekete Zsolt alpolgármester rákérdezett, hogy pályázati forrásból lehet-e finanszírozni a projektet a hitel elkerülése érdekében, de a polgármester válaszában rámutatott, hogy a települések energetikai korszerűsítését célzó pályázati kiírás jelenleg nincs.

Ugyancsak egyhangúlag fogadták el Lajosmizse 2020-30 közötti, végleges klímastratégiáját is. 

Basky András megosztott a város kibocsátásáról szóló néhány fontos adatot a közel 120 oldalas dokumentumból. Az energiafogyasztás 35700 tonna üvegházhatású gázt juttat a város levegőjébe évente. Ebből az ipar 1560 tonna széndioxidot és 470 tonna metánt bocsát ki. A város közlekedése 6572 tonnát juttat a légkörbe. A mezőgazdaság 9733 tonna metánt bocsát ki. Mint a polgármester fogalmazott, ezek a számok rávilágítanak arra, hogy mindenkinek foglalkoznia kell a kérdéssel. 

A jövőben például az önkormányzat csak nulla kibocsátású épületeket épít, de nagyon fontos a lakosság tájékoztatása is.

Leader pályázat benyújtásáról is döntött a testület, melynek keretében csaknem 6,6 millió forintért szereznek be egy a meglévőnél nagyobb teljesítményű grédert. A pályázat hatmillió forintig biztosít forrást, az önkormányzat a fennmaradó 597 ezer forint önrészt a költségvetés módosításával különíti el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában