Galériával

2022.06.16. 15:29

Száznál több gyermek lépett színpadra a Dunavecsei Tehetségnapon

Tehetséges gyermekek és fiatalok mutatkoztak be kedden, a Dunavecsei Tehetségnapon. A résztvevőket Vörös Sándor, Dunavecse város polgármestere köszöntötte, a kulturális fesztivált Vágó Ferencné a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgató asszonya nyitotta meg. A rendezvényen tizennégy csoport és huszonkettő egyéni fellépő gyermek lépett a közönség elé a művelődési házban. A programot versmondók, mesemondók, harcművészek, hangszeres zenészek előadásai, valamint népi- és moderntánc produkcióik színesítették.

Gulyás Sándor

Különböző produkciókkal mutatkoztak be a tehetséges fiatalok. Fotó: Kárpátiné 7tv

A dunavecsei tehetségnapot 2011-ben rendezték meg első ízben Dunavecsén. Laub Miklós, a Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény akkori igazgatóhelyettese, jelenlegi intézményvezetője egy Társadalmi Megújulás Operatív Programos pályázat keretében hívta életre a kulturális fesztivált. Laub Miklós ekkor már másfél évtizede járt a különféle gyermekcsoportokkal a hazai és nemzetközi fesztiválokra. 

– Az első négy esztendőben a Dunavecsei Százszorszép Óvoda, a Petőfi Sándor Általános Iskola, a Gróf Teleki József Református Kollégium és a Duna Menti EGYMI diákjai mutatkozhattak be a művelődési ház színpadán. Négy évvel később vendégeket is meghívtunk a környékről, így az Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola, a Dunaegyházi Szlovák Nemzetiségű Általános Iskola egy-egy csoportját. A fellépők köre 2017-ben és 2018-ban tovább bővült, a Kiskunhalasi Református EGYMI fejlesztő nevelésben részesülő súlyos fogyatékos tanulói mutatták meg, hogy a megszokottól eltérő módon élő gyermekek is csodát tudnak varázsolni a színpadra. Elsődleges célunk az volt, hogy megmutassuk, illetve érzékenyítsük a gyermekeket a másság elfogadása felé. A tehetségnap olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy 2018-ban már létszámi megkötéseket is kellett tenni, mert többen jelentkeztek, mint amennyi produkció az időkeretbe belefért volna – mondta el a baon.hu érdeklődésére Laub Miklós, a Duna Menti EGYMI  intézményvezetője.

A művelődési ház felújítása és a járványügyi helyzet miatt három év kimaradt, de idén Laub Miklós és Vörös Sándor Dunavecse polgármestere, valamint a Százszorszép Óvoda és a közoktatási intézmények vezetői megállapodtak arról, hogy ismét megrendezik a kulturális seregszemlét, remélve, hogy ismét hagyománnyá válik a rendezvény. 

– A tehetségnapon a produkciók tekintetében ezúttal sem volt műfaji megkötés, bármilyen művészeti ágban megmutathatták tudásukat a diákok.

Népszerű volt a tánc, a hangszeres zene, az ének, a versmondás, ez alkalommal még harcművészek is felléptek. 

A dunavecsei tehetségnap nem verseny, hanem egy bemutatkozási lehetőség a tehetséges gyermekek és fiatalok számára. A tehetség ünnepe a gyermekeknek és pedagógusoknak egyaránt. Valamennyi gyermek oklevelet és édességet is kap a rendezvény végén, így mindenki győztesnek érezheti magát. Az idei évben egyelőre még csak a dunavecsei gyermekek vettek részt a kulturális fesztiválon, de a jövőben más települések egy-egy csoportjai is meghívását kapnak – tette hozzá Laub Miklós. 

A kulturális seregszemle 2015-ig a Duna Menti EGYMI erre a célra írt pályázataiból, 2016-tól 2018-ig, valamint az idei esztendőben a Dunavecse Város Önkormányzata és a Gróf Teleki József Református Kollégium támogatásával valósult és valósult meg. A rendezvényt támogatta a Karol Wojtyla Barátság Központ és Roszik Tamás dunavecsei vállalkozó. A szervezési feladatokat a Duna Menti EGYMI munkatársai látták el. Ebbe beletartozik minden adminisztráció, a színpadon és a színpad hátterében zajló technikai feladatok, valamint a gyermekek kiszolgálása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában