Kecskemét/Galériával

2022.06.20. 19:55

Nyolcvanadik születésnapján köszöntötték Csóka Tamás nyugállományú ezredest

Hétfőn ünnepelte nyolcvanadik születésnapját Csóka Tamás nyugállományú ezredes, a legendás kecskeméti Tiszti Klub hajdani vezetője, a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete leköszönő elnöke. A jubileum alkalmából az egyesület székhelyén és korábbi munkahelyén, a Tiszti Klubban köszöntötték klubtársai és Gáldonyi Sándor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága megyei irodájának vezetője.

Horváth Péter

Csóka Tamás

Fotó: Bús Csaba

Rendkívül gazdag szakmai és személyes életút áll Csóka ezredes mögött: 80 évéből több évtizedet szűkebb és tágabb közössége javáért munkálkodva töltött.

A tiszti iskolát 1965-ben végezte el, alhadnagyi rendfokozattal, és legnagyobb örömére a repülőbázison kapott beosztást szakaszvezetői minőségben. Ebben a beosztásban 1972-ig dolgozott, majd főiskolai diplomája megszerzése után zászlóaljparancsnoki kinevezést kapott. Közben elvégezte a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiát, és azt tervezte, hogy a repülőbázison marad.

– Legnagyobb meglepetésemre nem ez történt, kineveztek a Tiszti Klub igazgatójának 1985-ben, amit akkor Helyőrségi Művelődési Központnak hívtak. Először kicsit idegen volt a környezet, de hamar beleszoktam, hiszen világéletemben közel állt hozzám a kultúra, a közművelődés és a közösségszervezés – emlékezett vissza az ünnepelt, aki kiemelte, hogy rendkívül magasan képzett kollégák segítették munkájában. A Tiszti Klubos évek 2000-ig tartottak, közben több helyőrséghez is csábították volna. 

– De szent volt nekem Kecskemét, a szülővárosom, mindvégig kitartottam mellette 

– mondta Csóka Tamás, aki ezalatt alezredes lett, majd később ezredessé léptették elő.

Nyugdíjba vonulása után, 2002-ben vállalta el az egyesület vezetői teendőit, s viselte tisztségét két évtizedig, mialatt a rendvédelmiek sokaságának tette színessé és hasznossá nyugdíjas éveit.

E posztját a közelmúltban átadta az újabb generációnak, de tagként rendszeresen eljár, és segíti az új vezetőség munkáját. S hogy mit kíván a következő 80 évre? – Ilyen hosszú távra nem tervezek, csak addig, míg az értelmes élet lehetséges. A családnak szentelem magamat, gyermekeimnek és hat unokámnak, akik rengeteg szeretetet hoznak az életünkbe – mondta az ezredes.

Gáldonyi Sándor őrnagy is köszöntötte Csóka Tamást, beszédében méltatta azt a munkát, melyet hosszú évtizedekig önzetlenül végzett a közössége javára és a toborzóiroda nevében egy köszöntőlapot adott neki, majd Szalay-Bobvrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnokának aláírásával ellátott emléklapot adott át. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában