Beruházás

2022.06.20. 06:50

Két év múlva elkészül az új óvoda Kalocsán

Évtizedek óta nem épült óvoda a városban, és a meglévők közül kettő annyira rossz állapotba került, hogy csak a kiváltásuk kerülhetett szóba. Egy újabb félmilliárdos beruházás hosszú időre megoldja a problémát – mondta kérdésünkre dr. Filvig Géza polgármester.

Gábor János

Filvig Géza kalocsai polgármester szerint lassan pontot lehet tenni az óvodakérdés végére.

Fotó: Gábor János

Filvig Géza hírportálunknak nyilatkozva hangsúlyozta: bár tudja, hogy néhányan rácsodálkoznak a kalocsai óvodaépítési lázra, az önkormányzat nem véletlenül kezeli kiemelt projektként a nemrég átadott Lurkópalota Belvárosi Óvoda bővítését. 

Közel tízéves problémát kell felszámolni, hiszen a Kunszt József utcai intézmény még 2013-ban szenvedett viharkárokat, és a tornacsarnoka azóta használhatatlan. A költözést csak új, 75 fős épülettel oldhatták meg, így az előző önkormányzat pályázott rá, viszont a beruházás végrehajtásához kevésnek bizonyult a végül elnyert 400 millió forint. 

– A kivitelezésre 2019 végén írtunk ki közbeszerzési eljárást. Ekkor derült rá fény, hogy a projekt forráshiányos, hiszen a legalacsonyabb árajánlat 538 millió forint volt. Érdekes, de még ennek is örülnünk kellett, mert a második pályázó százmillióval többet kért volna a munkáért – idézte fel Filvig Géza. 

Az önkormányzat nem akarta elengedni a támogatást, ezért – egy kormányzati kiegészítésnek köszönhetően – belevágott az építkezésbe, csakhogy időközben újabb probléma merült fel: 2020 elején tönkrement az Újvárosi óvoda villamos hálózata, így mindjárt kettőre nőtt a kiváltásra váró intézmények száma. Korábban is ezt tervezték, de ekkor már kétség sem fért hozzá, hogy további 75 fővel kell bővíteni a kapacitást. 

– Megterveztettük az új szárnyat, és benyújtottunk rá egy TOP Plusz-pályázatot. Ez lett most eredményes. Egyébként a Lurkópalotát megelőzően utoljára 1975-ben épült óvoda a városban. Az intézményeink némelyike nagyon régi ingatlanban működik, plusz emelkedett a kapacitásigény, amit már nem tudnak kiszolgálni 

– mondta a polgármester hozzátéve: az Újvárosi intézményt már kiváltották, de még mindig ott az eredeti kedvezményezett Kunszt József utcai óvoda, ugyancsak 75 gyermekkel. Számukra az ifjúsági házat alakították át, de csak ideiglenesen, mivel az 550 milliós TOP Plusz pályázattal a Lurkópalota új szárnyat kap, ezáltal a kapacitása megkétszereződik, és máris fogadhatja őket. 

– Indul a közbeszerzés a kivitelezésre, amit reményeim szerint kettő éven belül át tudunk adni, így a kalocsai óvodások végre modern, kulturált infrastruktúrában nevelkedhetnek, az önkormányzat pedig pontot tehet az óvodakérdés végére. Van még egy 300 millió forintos pályázatunk is, ami a meglévő óvodák korszerűsítését szolgálná, de egyelőre nem született róla döntés – fűzte hozzá a polgármester, majd megjegyezte: az óvodabővítéssel kapcsolatban szárnyra kapott hír, mely szerint Kalocsán egy új minibölcsőde is épül, igaz, viszont az önkormányzattól teljesen független projektről van szó: egy vállalkozás nyert rá pályázatot, és magánintézmény lesz. A város saját bölcsődéje egyébként 45 fős, de jelenleg nincs száz százalékban kihasználva. Ennek ellenére gondolkodnak egy későbbi, legalább kilencfős bővítésen.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában