Igazi szépség

2022.06.07. 17:36

Hatalmas szenzáció Tiszaalpáron: nem sokan láttak még ilyen madarat hazánkban

Egy igazán különleges madárfajt figyeltek meg pünkösdhétfőn a madarászok Tiszaalpáron.

Várkonyi Rozália

A szépséges zöld gyurgyalag. Fotó: Enyedi Róbert

Igazi madártani szenzáció híre söpört végig hétfőn késő délután a hazai madarászok körében. Vass Tamás egy zöld gyurgyalagra lett figyelmes a nálunk honos gyurgyalagok csapatába vegyülve Tiszaalpár külterületén – írja a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján. 

Mint megtudtuk, a hír hallatán többen útnak indultak a helyszínre, hogy megcsodálják ezt a nálunk rendkívül unikális fajt. Az este folyamán többször is sikerült látni a madarat. 

A zöld gyurgyalag – vagyis latin nevén a Merops persicus – rendkívül ritka kóborló Magyarországon, ezidáig csupán egyszer észlelték 2020. május 23-án Dabas mellett, amelyet Kókay Bencének sikerült lefotóznia. Ez a madár – amelyet perzsa gyurgyalagnak is hívnak – hozzánk legközelebb Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi száraz erdők, mangroveerdők, sivatagok, szavannák, telelni rendszerint délebbre, a trópusokra vonul.

Fotó: Vass Tamás (forrás: birding.hu)

A nemzeti park közleményéből kiderül, hogy a zöld gyurgyalagot a színpompás tollazatú hazai gyurgyalagoktól könnyen meg lehet különböztetni, hiszen csaknem teljesen zöld, viszont életmódjuk hasonló, hiszen rovarokkal, főleg szitakötőkkel, méhekkel és darazsakkal táplálkoznak, kisebb kolóniákban költ. Hétfőn például rajzó pusztai cserebogarak nyújtottak íncsiklandó falatokat az itt táplálkozó nagy létszámú gyurgyalag csapatnak, amelyhez az ide vetődött vándor is csatlakozott.

Gyurgyalagokkal és seregélyekkel együtt kedden kora reggel kirepült a hétfői megtalálási helyszínről, azóta egyelőre nem látták.

Távolról, spektívből fotózva is megkülönböztethető a mellette ülő hazai gyurgyalagoktól. Fotó: Kiss Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában