Kecskemét

2022.06.29. 15:46

Értékelte évadját a 35 éves Ciróka Bábszínház

Kilenc bemutató, 433 előadás, 35 ezer néző. Röviden így összegezhetnénk a Ciróka Bábszínház eseményekben gazdag évadját. Kiszely Ágnes igazgató a napokban összegezte a sikereket az évadzáró társulati ülésen, melynek a bábszínház udvara adott helyet.

Sebestyén Hajnalka

Az idén hivatásossá válásának 35. születésnapját ünneplő Ciróka Bábszínházban szombaton, a Múzeumok éjszakáján tartották meg az évadzáró társulati ülést. A 27 tagú társulat összesen kilenc bemutatót tartott. A 433 előadás mellett kiemelt szerepe volt az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó Mikuláskuckó interaktív előadás-sorozatnak, és azoknak a közösségformáló eseményeknek, amelyek a családokat, illetve a kulturális ellátottság szempontjából szegregált kistelepüléseket célozta meg. Ilyen volt például a Városi gyereknap, Vasárnapi Mesébelépő játék, Három nap egy esztendő pályázati projekt, 

Az évad eseményei közül méltán kiemelkedik, hogy a Lázár Ervin program keretében idén 2170 első osztályoshoz jutott el Vitéz László a Ciróka Bábszínház tolmácsolásában. A Címzett: Anyegin osztálytermi előadása során helyi és vidéki középiskolás diákok vitathatták meg nézeteiket a barátság/szerelem témakörben. Az ugyancsak középiskolásoknak készült, háromszemélyes Hamlet a X. Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé versenyprogramjában szerepelt.

Az évad zárásaként tartották meg a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját, amely 15. alkalommal várta a szakma képviselőit. A társulat ennek keretében mutatta be frissen készült, Barguzin – lehullt csillag fénye című első felnőttelőadását. A több mint 400 résztvevőt számláló, harmincéves országos méretű szakmai rendezvény és az azt követő Múzeumok éjszakája méltó lezárása volt a Ciróka rendkívüli évadjának.

Kiszely Ágnes igazgató elmondta, hogy az idei évad nézőszáma minden várakozást felülmúlt, a színház előadásait több mint 35 ezer fő látogatta. 

– Az új évadot a Nap és Hold című produkció nyitja meg, Kovács Domokos rendezésében. A főként mozgásra épülő előadás számunkra is izgalmas, új kihívás lesz. Október közepén mutatjuk be a Barguzin – lehullt csillag fénye című ifjúsági-felnőtt darabunkat, amelyet a szakmai közönség már láthatott a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nagyközönség azonban ősszel ismerheti meg a produkciót. Ugyancsak ősszel újra műsorra tűzzük a nagysikerű Titoktündér előadást, amely néhány évvel ezelőtt a Budaörsi Latinovits Színház és a Ciróka közös produkciójaként jött létre. A Beck Andrea azonos című meséje alapján készült előadást óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánljuk. Ezt követi majd a Devecseri Gábor jól ismert verseire épülő Állatkerti útmutató, amelyben három fiatal pályakezdő színészünk – Darvas Emőke, Horgas Ráhel és Szekeres Máté – áll majd színpadra – sorolta az igazgatónő, majd az ünnepi műsorokra és az évad második felére tért át.

– Az ünnepvárás jegyében, december elejétől karácsonyig, ismét várja majd látogatóit a népszerű Mikuláskuckó. Az adventi időszakban pedig a sokak által kedvelt, meghitt, József mondá Máriának című betlehemes játékunkkal hangolódhatnak nézőink a karácsonyra. Az évad második felében Egyszemke, Kétszemke, Háromszemke címmel Fodor Orsolya, frissen végzett bábrendező állít színpadra egy izgalmas produkciót iskolás korosztály részére. A Petőfi emlékév keretében továbbra is műsoron marad a februárban bemutatott, nagy népszerűségnek örvendő János Vitéz előadásunk. Az évad végén pedig újabb ifjúsági-felnőtt előadás létrehozását tűztük ki célul: Alfred Jarry Übü király darabja Veres András rendezésében születik majd meg a Ciróka színpadán – összegezte az évad előadásait.

A társulathoz ősszel két pályakezdő, Horgas Ráhel és Szekeres Máté, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen végzett bábszínész hallgatói csatlakoznak. Vendégként pedig a kaposvári egyetem két színész hallgatójával, Szentgyörgyi Dániellel és Potonyecz Fannival egészül ki a Ciróka csapata.

Az új bemutatók mellett repertoáron maradnak a 4 éven aluliakat megszólító babaelőadások is, októberben pedig új évaddal indul a Pestiek a Budai utczában sorozat, ritkán látható, figyelemreméltó vendégelőadásokkal. Szeptembertől pedig újra várják a jelentkezőket Lazarcú Maszkák színjátszó csoportukba, és reményeik szerint újra látogathatják majd előadásaikkal a kórház gyermekosztályát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában