Kultúra

2022.06.25. 19:21

Bemutatták a Helyi értékek Kiskunmajsán című könyvet

Valljuk, ha egy település nem ismeri meg múltját, akkor nem érti meg jelenét, s ezzel korlátozza jövőbeni lehetőségeit, fejlődését is – fogalmazott Patkós Zsolt, Majsa polgármestere a Helyi értékek Kiskunmajsán című könyv bemutatóján.

Tapodi Kálmán

Zerinváry Dóra, az Ifjú Értékőr Klub vezetője, Patkós Zsolt polgármester, Bozókiné Veszelovszki Szilva sorozatszerkesztő és Szabó László szerkesztő

Fotó: Tapodi Kálmán

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megjelent kötet a Velünk élő történelem című sorozat első kiadványa. A majsai értéktárban szereplő több mint száz elem közül ötöt ismerhetnek meg részletesebben az olvasók. 

A település szülötte, a kétszeres Kossuth-díjas festő- és grafikusművész Konecsni György életművét Bárdi Sára művészettörténész dolgozta fel. Az 1930-as években nyaranta gyakran vendégeskedett és alkotott a községben Járitz Józsa festőművész, akiről Drienyovszki Szilvia művészettörténész írt tanulmányt. Az épített örökség két kiemelkedő intézménye a városháza és a zárdaiskola. Az 1780-as évek közepén épült községháza – amelynek pincéje tömlöcként is szolgált – történetét Lajkó Gergely etnográfus összegezte. Csontos Károly és felesége, Nemes Szabó Mária adományból épült fel 1892-ben a hattantermes zárdaiskola. Az intézmény történetét Tóthné Kovács Zsuzsanna, az épületben működő Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója írta. Fodor Ferenc néprajzkutató tanulmánya pedig a napsugaras házoromzat eredetét és majsai előfordulásait mutatja be. 

Az Ifjú Értékkör Klub Zerinváry Dóra, a majsai Tomori-gimnázium tanárának vezetésével kapcsolódott a múltfeltárásba. A város jóvoltából az elkészült könyvből egy-egy példányt kapott minden Kiskunmajsán végző diák. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában