30 éve szabadon

2022.06.22. 15:23

A rendszerváltás előtti időkről nyílt kiállítás Kalocsa belvárosában

Még néhány napig látható a 30 éve szabadon című utcai tárlat, aminek központi eleme a vidám ábrázolásokkal tarkított autó, viszont belépve minden figyelem az installáció oldalaira terelődik, ahol különböző montázsok idézik meg a régi rendszert, amit nem szabadna hagyni visszatérni.

Gábor János

A kiállítás péntekig látogatható, a kalocsai sétálóutca közepén.

Fotó: Gábor János

A hétvégén nyílt, és péntekig még a városban marad az a nyitott pavilon, amelynek oldalain magyar és angol nyelvű fénykép-összeállítások mutatják be az 1989-es rendszerváltozás előtti jogsérelmeket, illetve az azóta eltelt évtizedek legfontosabb, Magyarországgal összefüggő nemzetközi eseményeit. 

A kiállítást egy nagy műgonddal restaurált kétütemű, kormányváltós Trabant 601 teszi igazán látványossá. A garázsfelépítmény hatását keltő, bebarangolható installáció hangulatába idilli karosszériafestéssel komponálták bele a járművet, ami a korszak egyik legjellegzetesebb szimbóluma lett, lévén 1963-tól 1990-ig több mint 2,8 milliót gyártottak belőle. 

Farkas Sebestyén, a budapesti Terror Háza Múzeum történésze a megnyitón emlékeztetett: a magyar állampolgárok 32 éve élhetnek a demokrácia egyik legalapvetőbb eszközével, azzal, hogy szavazatukat a számukra szimpatikus jelöltre adhatják le a különböző választásokon, és nem a Magyar Függetlenségi Népfront valamelyik jelöltjét voltak kénytelenek támogatni – vagy nem, de annak már következményei voltak. Hozzátette: messze nem csak a voksolások gyakorlata változott meg, hiszen azóta szabadon gyakorolhatjuk a vallásunkat, kritizálhatjuk a közéletet és annak szereplőit, élhetünk az önrendelkezési jogunkkal, rendelkezhetünk a magántulajdonunk felett, származásunktól függetlenül van lehetőségünk arra, hogy továbbtanuljunk, és – persze amennyiben éppen nincs világjárvány – szabadon utazhatunk. 

A szakértő szerint az 1989 után születetteknek mindez természetes és „úgymond beleszülettek a jóba”, hiszen számukra ismeretlen, hogy milyen az, amikor egy karhatalom éles lőszert használ a tüntetőkkel szemben, vagy az, amikor egy megszálló, idegen diktatúra nehézfegyverzetével vannak tele a laktanyák. Utóbbi megjegyzésével Kalocsát is összekapcsolta a kiállítással, hiszen a város két, mára lényegében kiüresedett katonai létesítményében egykor páncélos járművek, harckocsik, sőt rakétavédelmi rendszerek és az azokat üzemeltető ezredek állomásoztak. 

Farkas Sebestyén hangsúlyozta: a magyarok mindezek ellenére szabadok, és ezt olyan kiállítással érdemes megünnepelni, ami nemcsak a diktatúra fullasztó mindennapjait idézi fel, hanem a rendszerváltozás reményekkel teli első éveinek emlékét is. A pavilon valóban kettős hangulatot áraszt: egyrészt a kommunizmus diktátorainak gunyoros, elnyomó gondolatait idézik, amelyek egytől egyig a marxizmust éltetik a szabadságjogokkal szemben. Az egykori hatalom emberei számára teljesen normális elvárás volt, hogy „a kulák reszkessen”, a professzorok „legyenek politikai emberek”, a grófok, bárók, katonatisztek, papok „és egyéb fasiszták börtönben fognak megdögleni”, vagy hogy véget kell vetni „a harácsoló nagytőke garázdálkodásának”, miközben „a beruházásokat mindenkor a politikai szempontok szabják meg”. 

A 30 éve szabadon című mobil kiállítás június 24-e péntekig látogatható, a kalocsai sétálóutca közepén, a Városi Színház főbejárata mellett.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában