Videóval

2022.05.18. 10:35

Pánikra semmi ok, rémisztőek, de ártalmatlanok a hatalmas darazsak

Május-júniusban korhadó fatönkök, kerti komposztálók körül keringő, nagyméretű darazsakkal találkozhatunk. Ezek a Magyarországon terjedőben lévő óriás-tőrösdarazsak, Európa legnagyobb termetű hártyásszárnyúi – írja közösségi oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

baon.hu

Az óriás-tőrösdarázs jámbor darázsféle Fotó: Balogh Diána/izeltlabuak.hu

Mint írják, a nőstények hossza akár az 50 millimétert is elérheti. Pánikra azonban semmi ok, mert bár hatalmas termetük miatt ijesztő megjelenésűek lehetnek, valójában kifejezetten jámborak. 

A szakemberek azt javasolják, egész nyugodtan álljunk meg, szemléljük meg őket közelről, nem fognak támadóan fellépni. 

Persze azért ne érjünk hozzájuk, mert a nőstényeknek van fullánkja, amit önvédelemre használhatnak. Félelemből történő elpusztításuk azonban teljesen indokolatlan és törvénybe is ütközik! Az óriás-tőrösdarázs védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Szaporodásbiológiájuk egészen izgalmas, ugyanis lárváik különféle lemezescsápú bogarak lárváiban fejlődnek. A nőstény tőrösdarazsak bámulatos pontossággal találják meg elsősorban az orrszarvú bogár (Oryctes nasicornis), ritkábban a butabogár (Pentodon idiota), a szarvasbogár (Lucanus cervus) és bizonyos cserebogarak pajorjait, majd szúrásukkal tartósan megbénítják azokat és petéiket a gazdaszervezetre helyezik – olvasható a részletes ismertetés a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján

A kifejlett tőrösdarázs nektárral táplálkozik, fontos beporzó Fotó: Bán Csaba

A kikelő darázslárvák eleinte kívülről fogyasztják a gazdalárvát, majd belefúrják magukat és annak testén belül bábozódnak be, illetve itt is telelnek át. A gazdaszervezetek lárvái rendszerint korhadó fatuskókban fejlődnek, de a kerti komposztálók is ideálisak nekik, így a tőrösdarazsakkal is gyakran találkozhatunk ilyen helyeken.

A kifejlett darazsak csak a következő tavasszal bújnak elő a talajból. Az imágók nektárral táplálkoznak és elsősorban a dús virágzatú, nektárt bőven termelő növényeket látogatják. A méhekhez, poszméhekhez hasonlóan hasznos beporzó rovarok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában