Galériával

2022.05.11. 17:20

Megújult a kunszentmiklósi Diószegi Balázs Emlékház

Ünnepélyes keretek között adták át szerdán a megújult a kunszentmiklósi Diószegi emlékházat. A rendezvényen Lesi Árpád polgármester és Bődi Szabolcs emeritus polgármester mondott köszöntőt.

Gulyás Sándor

A nemzeti színű szalagot (balról-jobbra) Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, Lesi Árpád polgármester és Bődi Szabolcs emeritus polgármester vágták át Fotó: Gulyás Sándor

– Diószegi Balázs Munkácsy-, és Székely Bertalan-díjas festőművész szülőháza, ahol korábban a családjára vonatkozó emlékek voltak megtekinthetők, régen megérett a felújításra. Önkormányzatunk sikeresen szerepelt a „Települések közösségi tereinek kialakítása, fejlesztése” című pályázaton, melyet a Szabadszállási Gazdakör LEADER csoportja írt ki, és nyert 6,9 millió forintot az épület rekonstrukciójára és egy új vizesblokk kialakítására. Az összeget a város közel 7 millió forinttal egészítette ki. A rendelkezésre álló keretből valósult meg a beruházás – fogalmazott köszöntőjében Lesi Árpád polgármester.

Bődi Szabolcs emeritus polgármester beszédében, a jelen lévő fiatalokhoz szólt, példaként hozva fel Diószegi Balázs Munkácsy-, és Székely Bertalan-díjas festőművész életútját.

– A fiatalok felelőssége az, hogy a lelkükbe véssék a legszebb szavakat, édesanya, édesapa, haza és szeretet, és így nevelkedjenek fel. 

Jó példa erre Diószegi Balázs, aki félárván nőtt fel, szorgalmának köszönhetően egyetemi diplomát szerzett.

Kiskunhalason élt, de gyakran tért haza a szülői házba édesanyjához. Alkotásain megelevenednek a kunszentmiklósi kunok, a város könyéki napraforgótáblák. Itt, a felújított házban érezzétek át annak a paraszti létnek a szelídségét, harmóniáját és nyugalmát, amit rengeteg munkával, áldozattal, de mégis saját maguk tehetségéből hoztak létre – fogalmazott Bődi Szabolcs.

A megújult épületet a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság kapta használatba az önkormányzattól, ami a tervek szerint a jövőben Tájházként funkcionál majd.

– Az épületet korhű bútorokkal rendezzük be, ami megadja tájház jellegét. Célunk, hogy a helyet élővé tegyük, a foglakozásokba bevonjuk az óvodás és az iskolás korú gyermekeket is, bemutassuk a népszokásokat, az ünnepkörökhöz kapcsolódó tevékenységeket – tette hozzá Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Az átadó ünnepségen műsorral közreműködtek a Varga Domonkos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja Rusznyák Edit vezetésével. Az épület udvarára a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanulói ültettek virágokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában